Info servis

Tehnika: rast dobiti, ali manja od planirane

Neto dobit građevinskog poduzeća Tehnika za prvo polugodište od 16,9 milijuna kuna veća je od prošlogodišnje za 29,4 posto, ali i manja od planirane, kaže se u financijskom izvješću Tehnike koje prenosi Zagrebačka burza.

Uprava Tehnike u komentaru izvješća navodi da je ostvarena polugodišnja dobit manja od planirane za 21,67 posto, što objašnjava manjom prodajom stanova i povećanjem cijena građevinskog materijala u ugovorima s fiksnom cijenom.

Ukupni prihodi Tehnike u prvih šest mjeseci od 761,1 milijuna kuna veći su od prihoda iz istog prošlogodišnjeg razdoblja za 43,6 posto.

Ostvareni prihodi uglavnom se odnose na poslovne prihode osnovne djelatnosti, a u njihovoj strukturi dominiraju prihodi od prodaje proizvoda i usluga u zemlji koji su iznosili 736,5 milijuna kuna i u odnosu na prvo lanjsko polugodište bili su veći za 49,5 posto.

U strukturi rashoda koji su ukupno iznosili 739,6 milijuna kuna i povećani su za 44,5 posto, najznačajniji su prema komentaru Uprave materijalni troškovi i troškovi prodane robe u čemu najznačajniju ulogu imaju troškovi obrtničkih usluga i utrošenog materijala i sirovina.

Materijalni troškovi i troškovi prodane robe iznosili su 655,1 milijun kuna i u odnosu na iste troškove iz prvih šest mjeseci prošle godine povećani su za 204 milijuna kuna ili za 45,2 posto.



Hina