Info servis

Nepodmirene obveze pravnih osoba krajem svibnja 15,6 milijardi kuna

U Hrvatskoj je u svibnju nastavljen trend rasta nepodmirenih obveza pravnih osoba započet u 2006. godini, ukupna vrijednost nepodmirenih naloga na kraju je petog mjeseca iznosila 15,6 milijardi kuna, a iskazalo ih je 26.134 pravnih osoba sa ukupno 29.773 zaposlena.

Na godišnjoj razini, prema istom mjesecu prethodne godine iznos nepodmirenih naloga veći je za 2,7 milijardi kuna ili za 20,9 posto, broj insolventnih pravnih osoba povećan je za 12 posto, a broj zaposlenih u njima veći je za 4,9 posto, podaci su Financijske agencije izneseni u najnovijim "Gospodarskim kretanjima" Hrvatske gospodarske komore.

Prema danima ročnosti najbrža dinamika rasta nepodmirenih obveza zabilježena je do 60 dana (105,3 posto), a u strukturi obveza najveći udio imaju obveze duže od 360 dana (85,8 posto).

Broj insolventnih pravnih osoba, napominju analitičari Centra za makroekonomske analize HGK, zadržao je tendenciju rasta iz ranijih godina te je u svibnju porastao za 152 poduzeća ili 4,9 posto u odnosu na travanj. Prema svibnju prošle godine pak broj insolventnih pravnih osoba porastao je za 2.810 poduzeća.

Insolventne pravne osobe imale su u svibnju 29.773 zaposlena, a njihov broj je smanjen za 1.151 osobu u odnosu na prethodni mjesec. Prema petom mjesecu prošle godine broj zaposlenih radnika je ipak veći za 4,9 posto.

Struktura po djelatnostima pokazuje da se 82,2 posto ukupnih obveza odnosi na četiri djelatnosti - trgovinu (43 posto), prerađivačku industriju (20,4 posto), građevinarstvo (10,6 posto) i poslovanje nekretninama, iznajmljivanje i poslovne usluge (8,2 posto).

U svibnju je nastavljen trend rasta nepodmirenih obveza po osnovi poreza i doprinosa na plaće i iz plaća pa te obveze zajedno čine 44,4 posto ukupno nepodmirenih naloga za plaćanje, što je za nekoliko postotnih bodova više nego krajem prošle godine, napominju analitičari HGK.

Pravne osobe s naslova poreza i doprinosa duguju 6,95 milijardi kuna, a u godinu dana dug je porastao za 1,6 milijardu kuna. Dugovanja po toj osnovi najizraženija su u ročnosti plaćanja do 60 dana, mada i u roku od 61-180 dana neplaćanja čine gotovo 54 posto svih nepodmirenih naloga. Taj dio obveza, primjećuju, postaje u zadnju godinu dana sve značajniji generator insolventnosti hrvatskih tvrtki.

U svibnju je i kod fizičkih osoba (obrtnika) nastavljen trend rasta prijavljenih nepodmirenih obveza, broja insolventnih fizičkih osoba i zaposlenih radnika, no dinamika rasta sporija je nego kod pravnih osoba.

Krajem svibnja registrirana su 42.602 insolventna obrtnika, što je rast od 5,9 posto na godišnjoj razini. Ukupno su zapošljavali 19.290 radnika i njihov broj je u godinu dana porastao za 1.064 osoba ili za 5,8 posto.

Obrtnici su krajem svibnja imali ukupno 5,1 milijardu kuna nepodmirenih obveza, što je u odnosu na prošlogodišnji svibanj povećanje za 8,9 posto, a prema travnju ove godine za 0,5 posto.



Hina