Info servis

Hrvatske vode: usvojen je Prvi rebalans Financijskog plana za 2008.

Hrvatske vode u prvom su ovogodišnjem polugodištu povećale prihode za 23 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je ostvaren plan izdataka veći za 11 posto.

O izvršenju Financijskog plana Hrvatskih voda za razdoblje siječanj - lipanj ove godine izviješćeni su članove Upravnog vijeća na sjednici održanoj početkom tjedna, objavili su iz Hrvatskih voda napominjući kako su zadovoljni ostvarenom realizacijom za polugodišnje razdoblje.

U strukturi ostvarenih prihoda najznačajniji udio imaju izvorni prihodi (oko 82 posto), a slijede prihodi ostvareni iz Državnog proračuna (oko 11 posto), te svi ostali prihodi (oko 7 posto).

Rezultati naplate ukupnih prihoda izuzetno dobri, kao i realizacija programa prema Planu upravljanja vodama za 2008., navodi se u priopćenju.

Ove je godine primjena svih odredbi Zakona i aktivnosti vezanih uz obračun i naplatu intenzivirana od samog početka poslovne godine, tako da su izvorni prihodi realizirani u iznosu od oko 850 milijuna kuna, što je oko 50 posto planom predviđenih prihoda.

Hrvatske vode su izvanproračunski korisnik Državnog proračuna, a proračunska sredstva u prvom polugodištu ove godine viša su u odnosu na prošlu godinu i ostvarena u iznosu oko 113 milijuna kuna.

Sagledavajući razinu ostvarenih prihoda u prvih šest mjeseci ove godine, uz procjenu mogućnosti izvršenja do kraja godine, te očekivanog povećanja priljeva sredstva iz Državnog proračuna (rebalns) kao i proračuna jedinica lokalne samouprave, napravljene su Prve izmjene i dopune Plana upravljanja vodama za ovu godinu, napominju u tvrtki.

Sredstva iz državnog proračuna povećana su za 22 posto (u ukupnom iznosu od 86,5 milijuna kuna) i to uglavnom na stavkama nacionalnih i regionalnih programa vodoopskrbe i zaštite voda te na Jadranskom projektu, iako su potraživanja Hrvatskih voda na tim programima bila puno veća (oko 260 milijuna kuna).

Na temelju svih podataka usvojen je Prvi rebalans Financijskog plana za 2008. godinu u ukupnom iznosu od 2,49 milijarde kuna, a koji je u odnosu na plan veći za 8 posto.

Povećanje sredstava omogućit će između ostalog izgradnju 567 kilometara (km) vodoopskrbnih cjevovoda, 22 crpne stanice i 27 vodosprema, što znači da će se izgraditi 71 km više cjevovoda i jedna vodosprema.

Osiguranjem dodatnih sredstava izgraditi će se 162 km kolektora za odvodnju, te izvođenje radova na 15 uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Povećana su sredstva i za redovno održavanje i obnavljanje vodotoka, vodnih građevina i vodnog dobra te nastavak obnavljanje detaljnih melioracijskih građevina za odvodnju i navodnjavanje.

Povećanje sredstava omogućiti će i daljnje sufinanciranje izrade planova navodnjavanja županija, nastavak realizacije projekata sufinanciranih sredstvima EU fondova - IPA projekata itd.

Nastavit će se i realizacija Jadranskog projekta - II faze u koju će ući 30-tak gradova (15 na južnom i 15 na sjevernom dijelu Jadrana) ukupne vrijednosti oko 80 milijuna eura.



Hina