Info servis

Dogovor Varaždina i Varteksa o zamjeni zemljišta

O zamjeni zemljišta između Grada Varaždina i tvrtke "Varteks", čiji je jedan od glavnih strateških poslovnih ciljeva preseljenje pogona tvrtke na novu lokaciju, razgovaralo se na današnjoj sjednici varaždinskog Gradskog poglavarstva.

Cilj današnjeg razgovora i dogovora je zamjena zemljišta između Grada Varaždina i tvrtke "Varteks" čime bi se ubrzao proces izgradnje novih pogona tvrtke i njeno preseljenje, rekao je predsjednik uprave "Varteksa" d.d. Zoran Koščec.

Prema današnjem dogovoru, Grad je na području poslovne zone u Brezju ustupio zemljište površine 148 tisuća metara četvornih na prostoru predviđenom za izgradnju nove tvornice. Zauzvrat je dobio zemljište površine 17 tisuća metara četvornih na području naselja Biškupec.

Kada je u pitanju zemljište koje je dobio grad, riječ je o atraktivnom zemljištu zbog blizine gradskog središta te blizine izgrađene komunalne infrastrukture. S druge strane zemljište koje je ustupljeno Varteksu, i današnji sporazum, nesumnjivo će ubrzati proces preseljenja, objasnio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Preseljenje Varteksa na novu lokaciju važno je zbog objedinjavanja i osuvremenjivanja proizvodnih procesa unutar tvrtke, što će bitno smanjiti troškove energenata kao i ostale troškove, dodao je Košćec.

Vrijednost zemljišta u Biškupcu, koje je dobio grad, iznosi 12.614.000 kuna, dok je vrijednost zemljišta u Brezju nešto veća i iznosi 13.413.000 kuna.

Iako je preseljenje tvrtke prioritet u poslovanju, ipak se malo kasni.

Preseljenje je bilo planirano za kraj 2009. godine, no, s obzirom na trenutnu dinamiku vjerojatnije je da će do preseljenja doći u prvom kvartalu 2010. godine. O visini iznosa investicije i načinima financiranja gradnje novih pogona još je rano govoriti, rekao je Koščec.

Osim zamjene zemljišta, dogovoreno je prenamjena i zajedničko korištenje poslovnog prostora tvrtke na sadašnjoj lokaciji površine 3000 metara četvornih.

Zajedničkim upravljanjem i programima mogli bi nastupiti prema državnim i međunarodnim institucijama koje sufinanciraju slične projekte, objasnio je Koščec, dok je Čehok dodao da se na tom prostoru planiraju organizirati sadržaji poput muzeja tekstila, muzeja modne industrije i slično.

Hina