Info servis

Deficit tekućeg računa u prvom tromjesečju 750 milijuna dolara

Prema preliminarnim i nepotpunim podacima o ostvarenju platne bilance Republike Hrvatske, račun tekućih transakcija u prvom će ovogodišnjem tromjesečju biti u deficitu od oko 750 milijuna američkih dolara, što je 3,4 posto procijenjenog BDP-a za cijelu 2002.

Takav je deficit na tekućem računu, napominju iz Hrvatske narodne banke, prije svega rezultat povećanja deficita na računu roba, koji je za oko 20 posto veći u usporedbi s prvim prošlogodišnjim tromjesečjem.

Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku vanjskotrgovinski manjak ostvaren u razdoblju od siječnja do ožujka ove godine iznosio je 1.067 milijuna dolara i bio je za 19 posto viši nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

U HNB-u očekuju da će u prvom tromjesečju biti povećan i deficit na računu dohodaka, dok se saldo usluga i saldo tekućih transfera ne bi trebali izrazitije promijeniti u usporedbi s prva tri mjeseca prošle godine.

Analitičari središnje banke napominju kako je prvo tromjesečje 2002. obilježilo povećanje deficita na tekućem računu platne bilance u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.

U prvom tromjesečju lani deficit tekućih transakcija iznosio je 611,3 milijuna USD.

Do pogoršanja je došlo prvenstveno zbog smanjenja izvoza robe (za 5,7 posto prema desezoniranim vrijednostima) i povećanja robnog uvoza (za 5,5 posto) u prvom tromjesečju, ali dijelom i zbog kretanja međuvalutnih odnosa dolara i eura u tom razdoblju te zbog anticipiranja i početka primjene brojnih sporazuma o slobodnoj trgovini od početka 2002. s kojim je povezano znatno sniženje carinskih stopa.

Istodobno, na kapitalnom i financijskom računu platne bilance tijekom prvog ovogodišnjeg tromjesečja zabilježeno je veliko smanjenje depozita koje domaće poslovne banke drže deponirane kod inozemnih banaka.

Po podacima iz Biltena HNB-a, u prvom se tromjesečju ove godine nastavio i rast međunarodnih pričuva središnje banke te se poboljšao trend međunarodne likvidnosti zemlje, što se nastavilo i u kasnijim mjesecima. Tako su međunarodne rezerve središnje banke krajem svibnja iznosile rekordne 5,2 milijarde dolara.

Hina