Info servis

Hrvatske kompanije sporo reagiraju na krizu - istraživanje

Gotovo 30 posto hrvatskih kompanija reagira na poslovnu krizu tek kad im je ugrožena likvidnost, a od prvih znakova krize do početka reorganizacije poslovanja protekne i do 12 mjeseci.

Pokazuju to rezultati danas predstavljenog istraživanja konzultantske kuće Roland Berger provedenog među menadžerima u 26 hrvatskih kompanija iz 15 industrijskih grana. Najviše ih je bilo iz trgovine, građevinarstva i prehrambene industrije.

Menadžeri u trećini hrvatskih kompanija reagiraju na poslovnu krizu čim uoče strateške probleme. Daljnjih 41 posto reagira samo onda kada se strateška kriza pretvori u krizu profitabilnosti ili likvidnosti, a 26 posto ispitanih tvrtki reagira isključivo na krizu likvidnosti, kaže direktor bečkog ureda Roland Bergera Rupert Petry.

Hrvatski menadžeri prepoznaju važnost znakova i instrumenata za rano otkrivanje poslovne krize, ali ih još uvijek ne primjenjuju u dovoljnoj mjeri.

Tako većina menadžera u hrvatskim kompanijama koristi financijske izvještaje kao najčešći indikator za rano otkrivanje poslovne krize, što se u svijetu već odavno pokazalo nedostatnim.

Primjerice, češke kompanije su kao važan instrument pripreme za krizu i za njezino izbjegavanje prepoznale u kontinuiranom upravljanju likvidnošću, kaže Petry. Za razliku od 67 posto čeških kompanija koje koriste taj instrument, u Hrvatskoj se on primjenjuje u samo 15 posto kompanija, što je najmanji postotak u cijeloj srednjoj i istočnoj Europi.

Istraživanje je pokazalo i da hrvatske tvrtke presporo poduzimaju korake za ublažavanje efekata krize, jer od prvih znakova krize do početka reorganizacije poslovanja protekne i do 12 mjeseci.

Kad prepoznaju znakove poslovne krize, najveći broj hrvatskih kompanija počinje s restrukturiranjem, dok ih samo 12 posto ignorira bilo kakve upozoravajuće signale, pokazalo je istraživanje.

Kao najvažnije modele za reorganizaciju poslovanja, menadžeri su istaknuli razvoj novih poslovnih segmenata i povećanje prodaje.



Hina