Info servis

Forbes: Hrvatska napredovala na 42. mjesto najboljih zemalja za business

Na popisu "Najboljih zemalja za business" američkog magazina Forbes, Hrvatska je ove godine napredovala za 20 mjesta, našavši se na 42. mjestu među 120 zemalja svijeta, prema pogodnostima za poslovanje i ulaganja, objavljeno je u ponedjeljak.

U pojedinim kategorijama ocenjivanja, Hrvatska je najbolje plasirana po slobodi trgovanja - 3. mjesto i stopi poreza za korporacije - 18., po osobnim slobodama je - 41., kao i po monetarnoj slobodi - 41., po tehnologiji je - 42., inovacijama - 48., korupciji - 50., a najgore je plasirana po imovinskim pravima - 74. i zaštiti ulagača - 93.

Hrvatsku se opisuje kao nekoć jednu od najbogatijih jugoslavenskih republika, koja je ekonomski teško stradala tijekom rata 1991-95., kada se izvoz urušio a zemlja je propustila rane valove ulaganja u srednju i istočnu Europu. Od 2000. ekonomska sreća Hrvatske počela se polako oporavljati, sa stalnim rastom BDP-a između 4 i 6 posto, predvođenim obnovom turizma i domaćom potrošnjom potaknutom kreditima.

Kao prednosti se navode niska inflacija i stabilna valuta, a također se ističe kako i dalje ostaju teški problemi poput "visoke nezaposlenosti, rasta trgovinskog deficita i nejednakog regionalnog razvoja". Kao slabosti su izdvojene i zadržavanje velike uloge države u gospodarstvu, otpori politike i javnosti u privatizaciji, te zaostatak u strukturalnim reformama, koji bi se trebao nadoknaditi u proces pristupanja EU.

Zahvaljujući gospodarstvu s niskom inflacijom, malom nezaposlenosti, uz oslonac na poduzetnišvo i niske poreze, te visoke ocjene za inovativnost i tehnološku stručnost, Danska se ove godine našla na prvom mjestu Forbesove liste "Najboljih zemalja za Business".

Forbesova lista, koja se objavljuje već treću godinu, temelji se na analizi poslovne klime u 120 zemalja svijeta, uz usredotočenost na stupanj osobnih sloboda, zaštitu ulagača, korupciju, te ekonomsku politiku koja podržava slobodnu trgovinu i nisku inflaciju, kao ključnih točaka za ocjenu pogodnosti neke zemlje za kapitalna ulaganja.

Na vrhu popisa za 2008. su: Danska, koje se popela tri mjesta, Irska (skok od 19 mjesta za Br. 2), Finska (napredovala za četiri mjesta na treće), SAD (pad od tri mjesta na četvrto) i Velika Britanija (napredovala pet mjesta na peto).

Zemlje koje su napredovale najviše mjesta - Irska, Estonija (10., gore 24) i Saudijska Arabija (47., gore 37), imaju zajedničko to što su ograničile birokraciju koja je stajala na putu poduzetnicima što su se nadali poslovati unutar njihovih granica.

Među ostalim zemljama - Njemačka je na 21. mjestu, Slovenija 27., Mađarska 31., Slovačka 36., Rumunjska 40., Bugarska 44., Makedonija 50., Grčka 53., Albanija 77., Kina 79., a BiH 101. Na samom začelju su Sirija, Zimbabve i Čad.



Hina