Info servis

Euronext kupuje 25 posto udjela u burzi u Dohi

Prekooceanski burzovni operater NYSE Euronext priopćio je da kupuje 25 posto udjela u burzi u Dohi (Doha Securities Market) za iznos od 250 milijuna dolara, čime će proširiti pristup tom brzorastućem bliskoistočnom gospodarstvu.

Radi se o dosad najvećem ulaganju NYSE Euronext, koji čine New York Stock Exchange i nekoliko vodećih europskih burzi, u neku inozemnu burzu.

Država Katar zadržat će 75-postotno većinsko vlasništvo u burzi u Dohi. NYSE Euronext i Katar planiraju u Dohi sagraditi novo tržište novca i derivata, te zajedno ispitivati nove poslovne prilike na Bliskom Istoku.

Sporazum je dio općeg trenda pojačane konkurencije i konsolidacije među vodećim svjetskim burzama, obilježenog okretanjem mnogih burzovnih operatera brzorastućim tržištima u nastajanju uslijed usporavanja zapadnih - europskog i američkog - gospodarstava.

U veljači, NYSE Euronext kupio je 5-postotni udio u indijskoj robnoj burzi MCX za 55 milijuna dolara, a u svibnju je njegov izvršni direktor Duncan Niederauer kazao kako pregovora s kineskim vlastima o mogućnosti otvaranja vrata za uvrštavanje dionica američkih kompanija u kotaciju burze u Šangaju.

"Ovo partnerstvo postavlja temelj za razvoj Dohe u financijski centar svjetske klase", kazao je katarski premijer šeik Hamad bin Jassim bin Jabr Al-Thani. "Financijska tržišta naše zemlje postat će sastavni dio skupine koja međusobno povezuje najveća svjetska trgovačka središta diljem SAD-a i Europe, te sada i Bliskog Istoka", dodao je.



Hina