Info servis

Bankarski i rudarski sektor predvodili rast europskih burzovnih indeksa

Europski su burzovni indeksi u utorak osjetno ojačali, predvođeni rastom vrijednosti dionica u rudarskom i energetskom sektoru, nošenih rastom cijena roba, dok su dionice banaka ojačale uoči objave poslovnog izvješća američke ulagačke banke Goldman Sachs.

U takvom okruženju londonski je Ftse indeks do podneva ojačao 1,66 posto, na 5.891 bod, dok je frankfurtski DAX bio u plusu 1,42 posto, dosegnuvši 6.825 bodova.

Rastom je predvodio bankarski sektor, u očekivanju poslovnog izvješća američke investicijske banke Goldman Sachs, nakon što je dobro upućen izvor objavio da ta banka planira otkupiti sedam milijardi dolara vrijedan strukturirani investicijski instrument kojim upravlja tvrtka Cheyne Capital. To je potaknulo nade da se bliži kraj nevoljama na tržištu drugorazrednih hipotekarnih zajmova.

Među najvećim su dobitnicima u tom sektoru bile dionice Royal Bank of Scotlanda, ojačavši gotovo tri posto, Barclaysa, u plusu 6,2 posto, te UBS-a i BNP Paribasa, na dobitku između 2,4 i 3,1 posto.

"Očekujem dobre poslovne rezultate Goldmana, nakon što je spretno zaobišao krizu i ostvario korist od rasta cijena na robnim tržištima", kaže Justin Urquhart Stewart, direktor tvrtke Seven Investment Management.

"Goldmanovo će izvješće očigledno biti jedan od ključnih pokretača. Iako nije u uobičajeno dobroj formi, ipak ostvaruje korist od slabosti drugih, tako da će biti korisno čuti komentare te tvrtke vezano uz prognoze", kaže Andrea Williams, čelnica europskih dionica tvrtke Royal London Asset Management.

Rast cijena nekih osnovnih kovina poput aluminija te stabilne cijene plemenitih kovina pomogli su pak snažnoj izvedbi rudarskog sektora.

Taj je trend dodatno poduprlo izvješće da je kineski državni proizvođač aluminija Chinalco zainteresiran za kupnju udjela u nizu međunarodnih rudarskih kompanija te da razmišlja o povećanju svog udjela u globalnoj rudarskoj tvrtki Rio Tinto.

Dionice Rio Tinta ojačale su tako 3,2 posto, BHP Billitona 3,8 posto, dok su Anglo Americanove i Xstratine bile u plusu između 2,3 i 2,5 posto.

Na dobitku su bile i dionice naftnih kompanija, unatoč padu cijena sirove nafte ispod 133 dolara za barel - BP je tako bio u plusu 0,8 a Royal Dutch Shell 0,4 posto.

Globalna tržišta dionica dodatan su poticaj dobile od medijskih izvješća da američka središnja banka Fed vjerojatno neće povećavati ključne kamatne stope u idućih nekoliko mjeseci osim u slučaju pogoršanja prognoza o ubrzavanju inflacije, dok su spekulacije da bi Fed u ovoj godini mogao u više navrata pooštriti svoju monetarnu politiku ocijenjene vjerojatno pretjeranima.

Na tokijskom je tržištu tamošnji Nikkei indeks ostao gotovo nepromijenjen, u minusu 0,04 posto, zabilježivši 14.348 bodova.



Hina