Info servis

Belišće namjerava otkupiti dionice slovenskog Valkartona

Najveći hrvatski proizvođač papira i ambalaže Belišće d.d. namjerava otkupiti dionice vodećeg slovenskog proizvođača ambalaže Valkarton. Belišće je krajem proteklog tjedna uputilo ponudu za otkup svih dionica poduzeća Valkarton d.d. Logatec, saznaje se iz Privredne banke Zagreb d.d. koja je financijski savjetnik tvrtke iz Belišća.

Belišće d.d. ostvaruje godišnju prodaju veću od 80 milijuna eura od čega 55 posto čini izvoz.

Valkarton d.d. je najveće slovensko poduzeće za proizvodnju ambalaže s tržišnim udjelom većim od 50 posto i godišnjim prihodom većim od 50 milijuna eura. Uz to, Valkarton je i većinski vlasnik najvećeg makedonskog proizvođača papira i ambalaže.

Ovaj poslovni potez, kako se ističe, nastavak je vrlo uspješne poslovne suradnje između dviju tvrtki tijekom koje je Belišće postalo najveći dobavljač papira za Valkarton.

Spajanjem operacija ovih dvaju poduzeća formirat će se najveća grupacija u proizvodnji papira i ambalaže u ovom dijelu Europe s ukupnim konsolidiranim prihodom većim od 125 milijuna eura.

S obzirom da je ponuda za otkup uvjetovana suglasnošću slovenskih regulatornih organa - Komisije za vrijednosne papire, Ureda za zaštitu tržišnog natjecanja - završetak transakcije očekuje se u roku od 60 dana, napominju iz PBZ-a.

Hina