Info servis

Potencijalni strateški partneri za INU - OMV, MOL, Lukoil, Edison Gas i Rosneft

Hrvatska vlada danas je objavila listu pet tvrtki koje su izabrane u uži krug potencijalnih strateških partnera za privatizaciju Ine, a to su austrijski OMV, mađarski MOL, ruske tvrtke Lukoil i Rosneft te talijanski Edison gas.

Odabranim tvrtkama uputit će se informacijski memorandum o Ini i poziv da uđu u sobu s podatcima kako bi pomno procijenili financijske, poslovne i druge informacije koje će utjecati na njihovu odluku o kupnji 25 posto plus jedne dionice Ine. Nakon završetka due dilligence procesa potencijalni strateški partneri podnijet će obvezujuće ponude, priopćeno je iz Vladina Ureda za odnose s javnošću.

Vlada u ostavci na današnjoj je zatvorenoj sjednici odlučivala o izboru tvrtki koje će kao potencijalni strateški partneri nastaviti sudjelovati u daljnjem procesu privatizacije Ine.

Prema informacijama iz Vlade odluka o potencijalnim strateškim partnerima nije bila jednoglasna, jedan od članova Vlade bio je suzdržan. O kome se radi u Vladi nije precizirano, ali se neslužbeno doznaje da je riječ o zamjeniku premijera Draženu Budiši koji je već ranije poručivao da Vlada u ostavci ne bi smjela donijeti tako značajnu odluku.

U priopćenju Vladina Ureda prenosi se pak izjava potpredsjednika Vlade i predsjednika Nadzornog odbora Ine Slavka Linića da odabir tvrtki za uži izbor predstavlja važan korak u procesu privatizacije Ine. "Vlada se, usprkos određenim poteškoćama, pridržava zadanih vremenskih okvira i transparento provodi proces privatizacije. Zadovoljan sam izborom tvrtki od kojih svaka ima izglede za uspješno strateško partnerstvo s Inom. Sada je na tvrtkama da se u ozbiljnoj konkurenciji natječu za mogućnost investiranja u Inu i Hrvatsku", Linićeva je izjava koja se prenosi u priopćenju.

Dodaje se da su ponude za kupnju 25 posto plus jedne dionice Ine pregledali i procijenili Vladini savjetnici za privatizaciju Ine Deutsche Bank i PricewaterhouseCooper na temelju kriterija koji su utvrđeni u suradnji s Vladom i Upravom Ine i potvrđeni od strane Vlade.

Vlada je u uži izbor tako izabrala pet, od ukupno deset tvrtki koje su pokazale interes za ulazak u Inu.

Tvrtke koje su ušle u uži izbor preko ljeta će obaviti due dilligence, a na jesen bi trebale podnijeti obvezujuće ponude za kupnju 25 posto plus jedne dionice domaće naftne kompanije.

Hina