Info servis

Istraživanje: 75 posto građana na mobitelu, 37 posto na Internetu

U Hrvatskoj 75 posto građana posjeduje mobitel, od kojih 15 posto koristi dva ili više tih uređaja, dok ih se internetom služi 37 posto, pokazalo je najnovije istraživanje T-HT-a, T-Mobilea Hrvatska i agencije Puls o korisničkim navikama u mobilnoj i fiksnoj telefoniji te internetu.

Rezultati tog istraživanja, provedenog telefonskim intervjuom krajem travnja i početkom svibnja ove godine na nacionalnom uzorku od tisuću ispitanika od 14 do 75 godina, predstavljeni su na današnjoj konferenciji za novinare T-HT-a i T-Mobilea.

Direktorice korporativnih komunikacija tih tvrtki Alemka Lisinski i Maja Weber naglasile su da je riječ o sociološkom istraživanju kojim su se osim korisničkih navika ispitivali i stavovi te percepcija budućnosti telekomunikacija.

Među zanimljivijim su rezultatima označile da većina ispitanika smatra kako su i mobiteli i internet postali nezamjenjivi u svakodnevnom privatnom i poslovnom životu te da ih polovina drži da će telekomunikacije u budućnosti biti važnije nego danas.

Vezano uz mobilnu telefoniju istraživanje je pokazalo da što su građani stariji manje koriste mobitele, i obrnuto, kao i da ih za 13 posto više koriste muškarci od žena.

Od funkcija na mobitelima najviše ispitanika (60 posto) koristi budilicu, te rokovnik/kalendar (45 posto) i podsjetnik (35 posto), dok među zabavnim sadržajima prevladava snimanje fotografija i videa te slušanje glazbe.

S obzirom na tipove korisnika pretplatnika je najviše, 44 posto, u dobi od 26 do 39 godina, dok u skupini mlađih od 25 dominiraju prepaid korisnici (84 posto).

Među markama mobitelima najkorištenije su Nokia, Sony Ericsson i Samsung.

Dio istraživanja koji se tiče fiksne telefonije i interneta pokazao je da 45 posto kućanstava posjeduje internetski priključak, od kojih 50 posto ih ima ADSL pristup.

Pritom 37 posto korisnika internet koristi za informiranje o aktualnim događajima, traženje korisnih informacija, edukaciju i poslovne svrhe. Kao najčešći oblik komunikacije navode e-mail kojeg koristi njih 82 posto.

Fiksni telefon pak najviše ispitanika veže uz obitelj, pri čemu to posebno ističu žene, dok tek mali broj anketiranih smatra da je taj tip telefonske komunikacije prošlost.



Hina