Info servis

Udruživanje osigurava opstanak male trgovine

Uvjet za opstanak malih trgovaca na tržištu je njihovo udruživanje i povezivanje, a nužno je raditi i na jačanju konkurentnosti male trgovine te ulagati u znanje i razvoj, istaknuto je na 6. susretu trgovaca čiji je organizator Ceh trgovine Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Mali trgovci trebaju se organizirati jer je za neke to jedini način opstanka, kazao je predsjednik Ceha trgovine HOK-a Boris Vukelić.

Danas u Hrvatskoj radi oko 20 tisuća trgovaca obrtnika, koji zapošljavaju oko 45 tisuća ljudi, a u zadnjih deset godina udio male trgovine u ukupnom prometu smanjio sa 70 na 30 posto, kazao je.

Vukelić je mišljenja kako je za opstanak male trgovine nužna i potpora vlasti te je istaknuo kako se dio sredstava koja su namijenjena povećanju konkurentnosti, u iznosu od 180 milijuna kuna, treba usmjeriti u trgovinu.

Mala trgovina u Hrvatskoj je potrebna zbog neravnomjerne naseljenosti, zbog snabdijevanja slabije pokretnog stanovništva, kao i zbog činjenice da zapošljava trostruko više ljudi od "velikih formata" i što je turistički adut, kazao je Vukelić.

Osvrnuvši se na Prijedlog zakon o trgovini, koji je u drugom čitanju u Saboru, kazao je kako neke stvari treba mijenjati prije nego zakon bude donešen.

Zakonom bi tako trebalo adekvatnije regulirati postupak u slučajevima nepoštenog tržišnog natjecanja, konkretizirati pitanje stručne spreme u trgovini i uvesti povjerenstva za odobravanje gradnje novih trgovačkih centara po uzoru na mnoge zemlje EU.

I starija izvršna potpredsjednica za strategijske poslovne grupe u Agrokoru Ljerka Puljić kao razloge zašto Hrvatskoj treba mala trgovina navela je demografsku situaciju, strukturu naselja, starost stanovništva.

Hrvatska mala trgovina je podinvestirana te u nju treba ulagati, kazala je Puljić ističući kako su podizanje konkurentnosti, kapitalne investicije te udruživanje malih trgovaca uvjet za njihov opstanak.

Ravnateljica Uprave za trgovinu i unutarnje tržište Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Ema Culi istaknula je kako će budući razvoj trgovine ovisiti o dobrom zakonskom okviru te naglasila nužnost povećanja konkurentnosti malih trgovaca, njihovo povezivanje s domaćim proizvođačima, ulaganje u nove tehnologije te uvođenje novih metoda prodaje.



Hina