Info servis

Siemens ostvario 67 posto nižu dobit

Njemački inženjerski div Siemens priopćio je u srijedu da mu je dobit u prva tri mjeseca ove godine pala za 67 posto zbog izvanrednih troškova nastalih pregledom knjiga narudžbi.

Kompanija sa sjedištem u Muenchenu objavila je da je neto dobit u njezinom drugom tromjesečju fiskalne godine 2007/2008. smanjena na 412 milijuna eura, nasuprot 1,3 milijarde eura ostvarene u istom razdoblju godinu ranije.

Prihodi su istodobno porasli za marginalnih 0,5 posto, na 18,09 milijarde eura, priopćila je grupa.

Pregled knjiga narudžbi, koji je uslijedilo nakon što su otkrivene nedosljednosti, rezultirao je dodatnim troškovima u tom tromjesečju od 857 milijuna eura, objavio je Siemens, dodajući kako se oni posebice odnose na velike projekte u odjelima željeznica, informacijske tehnologije i energetike.

Objavljujući najnovije rezultate poslovanja, Siemens je priopćio kako očekuje solidan rast prihoda u ovoj godini a dobit procjenjuje na razini dosadašnje.

"Rast narudžbi u prvoj polovici poslovne godine bio je izvrstan na globalnoj razini, a naši industrijski odjel i sektor brige o zdravlju objedinili su snažan rast s većom dobiti", kazao je čelnik Siemensa Peter Loescher.

Grupa čije poslovanje obuhvaća proizvodnju žarulja, računala, energetskih turbina i vlakova, kazala je da nije bila u mogućnosti držati korak s ugovorima koje je potpisala u proteklih nekoliko godina.

Loescher je rekao da grupa planira smanjiti administrativne troškove za 1,2 milijarde eura u iduće dvije godine, te da je globalno usporavanje gospodarstva dovelo do povećanja opreza kod dijela klijenata.

"Očekujemo da će se posljedice krize u financijskom sektoru osjetiti u ostalim sektorima tijekom iduće fiskalne godine", kazao je Loescher. "Već sada vidimo prve znakove veće opreznosti kod dijela klijenata u našim standardnim poslovima u Njemačkoj", dodao je.

Unatoč opreznom tonu kompanije, vrijednost njezinih dionica skočila je za 2,29 posto na 75,07 eura u jutarnjoj trgovini na burzi u Frankfurtu.

Hina