Info servis

IBM povećao dobit na 2,32 mlrd dolara u prvom tromjesečju

Tehnološki div IBM u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario dobit veću od očekivanja unatoč slabljenju aktivnosti u američkom gospodarstvu a ponajviše zahvaljujući snažnom rastu prihoda od pružanja tehnoloških i usluga savjetovanja.

Neto dobit mu je u tom razdoblju dosegnula 2,32 milijarde dolara, što je za 26 posto više u usporedbi s istim razdobljem godine ranije. Prihodi su istodobno uvećani 11 posto, na 24,5 milijardi dolara.

Prihode IBM-a, najveće kompanije u svijetu s područja tehnoloških usluga, podupire nastavljeno klizanje tečaja dolara, s obzirom da ugovori sklopljeni u dolarima sada tvrtki nose više 'zelembaća'. Kad bi se isključio utjecaj fluktuacija valutnih tečajeva, kako tumače u kompaniji, prihodi bi porasli za svega 4,0 posto.

Pa ipak, radi se o drugom tromjesečju zaredom da IBM pokazuje relativnu otpornost na teškoće u širem gospodarstvu, posebice u posrnulom sektoru financijskih usluga, najvećem korisničkom segmentu.

Posebno svjetlu točku u njegovu poslovanju predstavlja poboljšana izvedba na američkom tržištu, koje mu donosi oko 35 posto prihoda. Prodaja na domaćem tržištu porasla je za 6,0 posto u prvom tromjesečju, a rast dobiti zabilježile su sve poslovne jedinice IBM-a, stoji dalje u priopćenju kompanije.

Dionice IBM-a, koje mnogim ulagačima predstavljaju sigurno utočište, od početka su godine dobile na vrijednosti gotovo 10 posto, a pod utjecajem novih poslovnih rezultata dosegnule su najveću razinu u proteklih šest godina.



Hina