Info servis

Crikvenički Jadran i 2007. završio s gubitkom

Crikvenička hotelsko-turistička tvrtka Jadran prošlu je godinu završila s 42,016 milijuna kuna gubitka, što je u odnosu na godinu prije za 6 posto veći gubitak, pokazuje financijsko izvješće te tvrtke sa Zagrebačke burze.

Jadran je i prošle godine, kako iz te tvrtke navode u komentaru izvješća, imao blokadu žiro računa, čime se nastavilo njihovo višegodišnje otežano poslovanje zbog financijskih problema, neriješenih vlasničkih pitanja i puno sudskih sporova.

U vezi ostvarenog lanjskog gubitka u poslovanju u komentaru izvješću iz Jadrana ističu da je riječ o konsolidiranom gubitku, od kojeg se 42,015 milijuna kuna odnosi na Jadran d.d., a nešto malo više od 6 tisuća kuna na Jadran usluge d.o.o.

Iako su prošle godine u Jadranu uspjeli ostvariti 13 postotno povećanje ukupnih prihoda, na 64 milijuna kuna, od čega se 63,1 milijun kuna odnosi na poslovne prihode (porast od 14,7 posto u odnosu na 2006.), ukupni je poslovni rezultat negativan zbog istodobnog porasta ukupnih rashoda od 10 posto, na 106 milijuna kuna.

Pritom su im, kako navode, najveći trošak činile kamate, amortizacija i troškovi osoblja.

Financijski rashodi su porasli za gotovo 59 posto, na 24,8 milijuna kuna, pri čemu je najveća stavka bila zatezna kamata od 23,8 milijuna kuna. Takvo veliko povećanje nastalo je, kažu, temeljem usklađenja s poreznom upravom i knjiženja zatezne kamate po neplaćenim obvezama.

Zbog problema koji prate i otežavaju poslovanje Jadrana više od zadnjih deset godina radnici i sindikat te tvrtke više su puta prošlih, pa već i ove godine, održavali prosvjede tražeći sanaciju tvrtke te konačno provođenje kvalitetne privatizacije koja se iz godine u godinu, po njima bezrazložno, odgađa.

Na zadnjem prosvjedu sredinom ožujka ove godine upozorili su da je proces privatizacije Jadrana opet blokiran, da su pred kolapsom, a objekti u katastrofalnom stanju te nespremni za sezonu.

Naznačeno je i da Jadran ima ukupna dugovanja od oko 400 milijuna kuna.



Hina