Info servis

Dobit Karlovačke banke povećana više od 2,5 puta

Neto dobit Karlovačke banke iz 2007. godine, u iznosu od 16,3 milijuna kuna, povećana je za više od dva i pol puta u odnosu na 6,2 milijuna kuna dobiti iz 2006. godine, dok je bilanca banke povećana za više od 20 posto, na 1,72 milijarde kuna, stoji u financijskom izvješću Banke objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

U izvješću se ističe i kako su u prošloj godini depoziti u Karlovačkoj banci ukupno povećani 21,2 posto i iznosili su 1,35 milijardi kuna, pri čemu je posebno značajan porast oročenih depozita od 69 posto.

Istodobno su krediti komitentima zabilježili rast od 31,9 posto, a njihovo učešće u bilanci dosegnulo je 62,8 posto, navode iz Karlovačke banke te dodaju kako se 62 posto ukupnog kreditnog portfelja odnosi na srednje i malo poduzetništvo, sukladno strateškim ciljevima poslovanja.

Promjenom strukture aktive u korist kreditnog portfelja, najznačajnije su porasli prihodi Karlovačke banke od kreditne aktivnosti.

Tako su ukupni kamatni prihodi, u iznosu od 105,9 milijuna kuna, u odnosu na 2006. godinu bili veći za 31,5 posto, a njihov udio u bruto prihodu povećan je za 78 posto.

Kreditnom politikom favorizirani plasmani tvrtkama rezultirali su povećanjem kamatnih prihoda 53,5 posto, dok su kamatni prihodi od plasmana građanima porasli 11 posto.

Neto kamatni prihod je pak iznosio na kraju 2007. godine 68,5 milijuna kuna i bio je 32,7 posto viši nego godinu ranije, dok se kod neto prihoda od provizija i naknada, koji su iznosili 10,95 milijuna kuna, bilježi znatno umjereniji, 5 postotni rast.

U izvješću se ističe i kako su rashodi po poslovnim aktivnostima rasli značajno sporije od prihoda - za svega 1,5 posto, na 58,4 milijuna kuna, što je utjecalo na povećanje neto prihoda od poslovanja od 27,8 posto u odnosu na godinu ranije.

Troškovi osoblja, koji sa 31,7 milijuna kuna čine najveći dio operativni troškovi banke, lani su povećani za 7,5 posto, što je posljedica povećanja broja zaposlenih uslijed širenja poslovne mreže banke.

Ostali su pak rashodi smanjeni za gotovo 5 posto, kao rezultat provedenih racionalizacija i tehnoloških inovacija, ističe se u izvješću Karlovačke banke.



Hina