Info servis

Kraš Grupa: rast prodaje i proizvodnje

Kraš Grupa u prošloj je godini proizvela 34.245 tona gotovih proizvoda, što je 2,9 posto više nego u godini ranije.

Ukupnu prodaju Kraš je u odnosu na godinu ranije povećao za 6,3 posto, na 35.735 tona konditorskih proizvoda, podaci su iz Kraševa časopisa Tribina.

Pritom je na domaćem tržištu realizirano 57,5 posto prodaje, a na izvoznim tržištima 42,5 posto.

U tvrtki napominju kako su, sukladno strategiji dugoročnog razvoja, poslovne aktivnosti tijekom prošle godine bile usmjerene na povećanje izvoza.

Ukupno je lani Kraš izvezao 15.178 tona proizvoda, što je za 17,1 posto više nego u 2006. godini, a rast izvoza zabilježen je na gotovo svim izvoznim tržištima, pri čemu je najveći rast ostvaren na tržištima Saudijske Arabije, Kanade, Češke, Slovačke te na tržištima jugoistočne Europe.

Povećanje ukupne prodaje i proizvodnje, kako pojašnjavaju u tvrtki, postignuto je provođenjem poslovne politike usmjerene na daljnje jačanje marketinga, ulaganja u modernizaciju proizvodnje te unapređenje postojećih proizvoda.

Iz Kraša posebno ističu da su postignuti rezultati ostvareni u uvjetima daljnjeg rasta uvoza svih osnovnih kategorija konditorskih proizvoda.

Prenose pritom statističke podatke prema kojima je konditorsko tržište u Hrvatskoj lani poraslo za 4 posto, te dosegnulo obujam od visokih 84 tisuće tona.

Ukupna uvoz povećan je količinski za 9 posto, a izraženo u američkim dolarima porast je vrijednosno iznosio 23 posto i ukupna je vrijednost uvoza lani iznosi 174 milijuna američkih dolara.

Istodobno je vrijednost izvoza konditorskih proizvoda ostvarena u iznosu od 102 milijuna dolara, što je porast od 21 posto.

Tako je u vanjskotrgovinskoj razmjeni konditorskih proizvoda ostvaren deficit od 72 milijuna dolara, a pokrivenost uvoza izvozom smanjena s 59,6 posto u 2006. na 58,7 posto u 2007. godina, navodi se u Kraševu časopisu Tribina.



Hina