Info servis

Prva stambena štedionica: neto dobit 6 milijuna kuna

Prva stambena štedionica (PSŠ), članica grupe Zagrebačke banke, ostvarila je u 2007. godini neto dobit u iznosu od 6 milijuna kuna, uz rast broja novosklopljenih ugovora o stambenoj štednji za 32 posto te rast kredita za 85 posto.

Dobit koju je PSŠ ostvarila u 2007. godini znatno je niža u odnosu na dobit iz 2006. godine, kada je ta štedionica ostvarila iznimno visokih 11,7 milijuna kuna neto dobiti, a što je bila posljedica početnog priznavanja odgođenog poreza te utjecaja promjena u iznosu neto realiziranog dobitka od dužničkih vrijednosnica raspoloživih za prodaju.

Kako navode iz PSŠ-a, tijekom 2007. godine u toj je štedionici otvoreno gotovo 46.000 novih ugovora o stambenoj štednji, što je za 32 posto više nego u 2006. godini, pa je ukupan broj sklopljenih ugovora o stambenoj štednji premašio 340.000.

U protekloj je godine PSŠ ostvarila i snažan, 85 postotni, rast kredita građanima.

Ukupno je građanima odobreno više od 720 milijuna kuna kredita za različite stambene namjene. U PSŠ-u očekuju nastavak tog trenda, s obzirom da se očekuje dospijeće velikog broja ugovora o stambenoj štednji sklopljenih u prethodnim godinama.

Štediše su, ističu, prepoznali prednosti kredita putem stambene štednje jer se, u odnosu na poslovne banke, ugovaraju uz fiksnu kamatnu stopu za kredite u eurima i kunama.



Hina