Info servis

Usporeni plasmani banaka

Rast plasmana banaka u Hrvatskoj u 2007. godini na godišnjoj razini usporen je u odnosu na godinu prije, plasmani su ukupno povećani za 27,6 milijardi kuna kuna ili 15,1 posto, što je za 6,6 milijardi kuna ili 7,8 postotnih bodova manje nego u 2006., objavila je Hrvatska narodna banka.

Znatnije usporavanje zbilo se u drugoj polovini prošle godine nakon što je središnja banka dodatno pooštrila mjere za ograničavanje rasta plasmana, napominje se u najnovijem Biltenu HNB-a.

Gledano po sektorima banke su i tijekom 2007. godine nastavile snažnije kreditirati sektor stanovništva odobrivši mu ukupno 17,2 milijardi kuna, što odgovara godišnjoj stopi rasta od 18 posto.

Tako su na kraju prošle godine krediti odobreni stanovništvu iznosili 112,9 milijardi kuna, a najveći dio tih kredita odnosio se na stambene kredite i ostale nenamjenske kredite.

Istodobno je snažnije usporavanje rasta zabilježeno kod plasmana poduzećima, napominju analitičari HNB-a.

Ukupni plasmani banaka poduzećima na kraju 2007. iznosili su 92,3 milijardi kuna s godišnjom stopom rasta od 10,6 posto.

Po podacima HNB-a u prosincu lani je kreditna aktivnost poslovnih banaka bila vrlo snažna.

Analitičari HNB-a pojašnjavaju da su takva kretanja djelomično rezultat nastojanja banaka da snažnim rastom kredita povećaju stanje ukupnih plasmana nebankarskom sektoru potkraj godine i tako povećaju osnovicu za obračun neoporezivog rasta plasmana u 2008.

Tako su samo u prosincu plasmani banaka nebankarskom sektoru povećani za 5,6 milijardi kuna ili 2,7 posto.

Osim rasta plasmana poduzećima, za 2,8 milijardi kuna, i rasta kredita odobrenih stanovništvu, za oko 900 milijuna kuna, neke su poslovne banke povećale i plasmane ostalim bankarskim i nebankarskim financijskim institucijama, ukupno za 1,8 milijardu kuna.



Hina