Info servis

MFIN: rezultati unutarnje revizije i veći broj bezuvjetnih mišljenja državne revizije

Rezultati rada unutarnje kontrole i revizije vidljivi su i u izvješću Državnog ureda za reviziju i sve većem broju korisnika državnog proračuna koji su dobili bezuvjetno mišljenje državne revizije, istaknuo je danas ministar financija Ivan Šuker na seminaru o financijskom nadzoru kojeg su organizirali Ministarstvo i Državni ured za reviziju.

Iz izvješća državne revizije za 2006. vidi se napredak u odnosu na godine prije, vidi se koliko se više brige vodi o trošenju proračunskog novca, kazao je Šuker.

Prema izvješću državne revizije za 2006. od 33 najveća proračunska korisnika njih 15 dobilo je bezuvjetnu ocjenu, 18 uvjetnu, a ni jedan nema nepovoljnu ocjenu.

Sve više je korisnika koji dobivaju bezuvjetnu ocjenu, što znači da su vodili poslovanje bez ijedne veće greške, kaže Šuker izražavajući zadovoljstvo i činjenicom da je njegovo ministarstvo dobilo "gotovo savršenu ocjenu".

Sustav unutarnje revizije uspostavili su gotovo svi proračunski korisnici, po riječima pomoćnice ministra Ljerke Linzbauer od 36 većih korisnika njih 33 imaju uspostavljenu unutarnju reviziju.

Na lokalnoj razini ističe da su neke županije već same ušle u primjenu ISO standarda koji podrazumjevaju i uspostavu kontrolnih mehanizama, te kao primjere navodi Splitsko-dalmatinsku, Varaždinsku ili Primorsko-goransku županiju.

Do sada je obuku za unutarnjeg revizora, kaže Linzbauer, prošlo 190 osoba, od kojih je njih 136 certificirano za taj posao.

Radi se i na uspostavi sustava financijskog upravljanja i kontrole, a unutarnja kontrola i revizija u pregovorima o priključenju Hrvatske EU dio su poglavlja 32 - Financijski nadzor.

To je poglavlje otvoreno polovicom prošle godine, a s obzirom na ispunjenje mjerila, Linzbauer očekuje da se to poglavlje zatvori do kraja ove godine.

Današnji seminar drugi je zajednički seminar na kojem državni i unutarnji revizori, voditelji za financijsko upravljanje i kontrolu iz ministarstava i drugih tijela državne uprave raspravljaju o svom radu, međusobnim odnosima, uočenim problemima.

Tako se raspravljalo i o odnosu unutarnje i državne revizije - unutarnje revizije koja se uspostavlja unutar ministarstava i drugih tijela i treba pomagati instituciji u održavanju učinkovitih kontrola, te državne revizije koja je nezavisna institucija i odgovara isključivo Hrvatskom saboru.

Raspravljalo se i o uključenosti najvišeg rukovodstva institucije u poboljšanje unutarnjih kontrola, o osiguranju kvalitete rada unutarnje revizije, uspostavljanju sustava financijskog upravljanja i unutarnje kontrole, pitanjima poslovne etike u sustavu unutarnjih kontrola.



Hina