Info servis

Microsoft spreman konkurenciji olakšati uvid u podatke o operativnim sustavima

Američki softverski div Microsoft Corp. objavio je da je spreman osigurati konkurenciji uvid u informacije vezane uz njegove proizvode i tehnologiju kako bi pridonio njihovoj kompatibilnosti s njihovim softverom i ujedno odgovorio na zahtjeve europskih i američkih tržišnih regulatora.

Microsoft će, navodi se nadalje u tom priopćenju, proširiti pristup konkurentskih tvrtki za razvoj softvera informacijama vezanim uz svoje programe i pružiti im uvid u dokumentaciju i kompjutorski kod potreban kako bi aplikacije drugih proizvođača mogle funkcionirati u tandemu s njegovim Office, Windows i drugim operativnim sustavima.

Microsoft je u prošlosti naplaćivao pristup tim informacijama, a kompanije koje prodaju softver utemeljen na tim informacijama i dalje će ga morati plaćati, iako tek simbolično.

Softverski je div priopćio da je na Internet postavio 30.000 stranica dokumenata bitnih za stvaranje jednakih tržišnih uvjeta za druge proizvođače, te da ih u budućnosti planira postaviti još više.

Taj bi Microsoftov potez mogao pojačati konkurentnost njegovih rivala, kazao je izvršni direktor te kompanije Steve Ballmer. S druge će strane pridonijeti i razvoju proizvoda koji će pomoći zadržati interes korisnika za osobna računala s instaliranim Windowsima.

To je, naglasio je Ballmer, od ključne važnosti želi li Microsoft preživjeti sve snažniji trend okretanja ka programima temeljenim na webu, koji ne zahtijevaju korištenje određenog operativnog sustava. Također, dodao je, ta odluka neće bitno utjecati na Microsoftove prihode.

Microsoft je uložio godine u prikupljanje te dokumentacije, u odgovoru na desetljeće pritisaka i američkih i europskih regulatora tržišne utakmice. Analitičari ovaj dobrovoljni čin doživljavaju kao pružanje ruke pomirnice EU, nakon što je prošle godine od europskih regulatora 'zaradio' 613 milijuna dolara kazne zbog netransparentnosti.

EU je u međuvremenu pokrenula još dvije istrage vezano uz Microsoftove poslovne prakse.



Hina