Info servis

Apple u Hrvatskoj lani zabilježio 85 postotni porast prodaje

U Hrvatskoj iz godine u godinu značajno raste prodaja računala, monitora i drugih proizvoda američke kompanije Apple, pa je tako prošle godine ostvaren porast prodaje računala od 85 posto u odnosu na 2006., čime je ta kompanija prema neslužbenim procjenama zadržala jedan do dva posto tržišnog udjela.

Kazao je to na današnjoj konferenciji za novinare glavni direktor zagrebačke tvrtke Apple IMC Hrvatska Drago Gajski. Ta tvrtka pak u sklopu međunarodne poslovne grupe PowerCom sistemi posluje kao ekskluzivni distributer Appleovih proizvoda za Hrvatsku te zemlje šire tzv. Adriatic regije, od Slovenije do Albanije.

Ne iznoseći konkretne brojke o prodanim Appleovim računalima i drugim proizvodima u Hrvatskoj, kao ni o ostvarenom prihodu, Gajski je samo naznačio da se zadnje dvije godine više kupuju prijenosna nego stolna računala te da je sadašnji omjer te prodaje otprilike 60 prema 40 posto.

Dobre rezultate u Hrvatskoj Apple ostvaruje i s drugim proizvodima (monitorima, I-Podovima), dok je za I-Phone kazao da se neće tako brzo pojaviti u Hrvatskoj, iako je njegova distribucija preko T-Mobilea u Njemačkoj već počela prošle godine.

Govoreći o globalnim financijskim rezultatima Applea za 2007. Gajski je kazao da je to bila najuspješnija godina u povijesti kompanije u prodaji i ostvarenom prihodu te da im je na računu ostalo 'čistih' 18,4 milijardi američkih dolara.

Porasti su se nastavili i u njihovom prvom tromjesečju fiskalne 2008. odnosno tzv. božićnom kvartalu koji je završen s 29. prosincem 2007. (fiskalna godina za Apple je od 1. listopada do 30. rujna).

U tom je kvartalu Apple u svijetu prodao 2,3 milijuna Macintosh računala ili 44 posto više nego u istom prijašnjem kvartalu, dok je kvartalna neto dobit od 1,58 milijardi dolara veća za 58 posto. To je, po riječima Gajskog, dva do tri puta veći porast nego su prosječno imale druge slične svjetske kompanije.

Na današnjoj konferenciji predstavljen je i novi Appleov "MacBook Air" kao najtanje prijenosno računalo na svijetu (zaklopljen je na najužem mjestu 'tanak' svega 4 milimetara, težak 1,36 kilograma). U svijetu je taj prijenosnik u prodaji oko tri tjedna, a u Hrvatskoj će biti dostupan za oko dva tjedna.



Hina