Info servis

ZV: otvoreni sajmovi Sport i nautika te Moda i slobodno vrijeme

Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) danas su otvoreni međunarodni sajmovi Sport i nautika te Moda i slobodno vrijeme, u sklopu kojih do 24. veljače svoje proizvode i usluge u 10 izložbenih paviljona na 27 tisuća četvornih metara predstavlja ukupno 512 izlagača iz 30-ak zemalja.

To su prvi ovogodišnji sajmovi na ZV-u, koji su po riječima direktorice ZV-a Katje Luke Kovačić, u toj temi najveći i najsadržajniji do sada po broju izlagača i s preko 250 izloženih plovila, od kojih je 50-ak proizvedno u hrvatskim brodogradilištima.

Otvarajući sajmove državni tajnik za more pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Branko Bačić istaknuo je da je sajam Sporta i nautike, kao jedan od najvećih u regiji, izvrsna prilika za direktne poslovne kontakte te susrete proizvođača i korisnika plovila i nautičke opreme.

Sve to pridonosi i daljem razvoju nautičkog turizma, čiju važnost za Hrvatsku najbolje potvrđuje podatak da u ukupnim turističkim prihodima sudjeluje s 10 posto.

Naglasio je i da su nautičari izuzetno dobri turistički potrošači, jer dvostruko dulje borave u Hrvatskoj od ostalih turista, u prosjeku 16 dana, te troše oko 72 eura dnevno, što je također gotovo duplo više od ostalih.

Spomenuo je i Strategiju nautičkog turizma, koju izrađuje njegovo Ministarstvo, a koja do 2010. predviđa izgradnju 15 tisuća novih vezova, što je, kaže u skladu s održivim razvojem i očuvanjem obale od preizgrađenosti.

Izrazio je nadu da će i ovogodišnji sajam pridonijeti daljoj promociji hrvatskih nautičkih destinacija, ali i hrvatske nautičke brodogradnje, u sklopu koje je lani 90 proizvođača proizvelo više od dvije tisuće plovila u vrijednosti od oko 80 milijuna eura.

Među izlagačima na 17. međunarodnom sajmu Sporta i nautike je i tvrtka Pičuljan Marina s Raba, koja je izložila i najskuplji hrvatski brod-jahtu Eleven duljine 12,2 metra i s cijenom od 340 tisuća eura.

Gotovo dvostruko veću cijenu, najveću na ovogodišnjem sajmu, od 627 tisuća eura ima luksuzna jahta Storebro duljine 12,5 metara iz Commander linije, koju je izložila tvrtka Baotić Yachting iz Zagreba.

Kako se neslužbeno doznaje za ta, ali i sva druga izložena plovila, ima dosta upita i zanimanja kupaca te se očekuje da će ih se slično kao i prijašnjih godina prodati bar 60 posto.



Hina