Info servis

Greenspan: američko gospodarstvo raste

Predsjednik američke središnje banke Fed-a Alan Greenspan izjavio je pred američkim Kongresom da su gospodarske aktivnosti u porastu, upozorivši međutim da bi njihov postupan oporavak mogao biti doveden u pitanje otkrićima kršenja korporativnih zakona.

Američki guverner vjeruje da će gospodarstvo u ovoj godini rasti po stopi od 3,5 do 3,75 posto. U veljači Fed je predvidio rast američkog gospodarstva od 2,5 do 3 posto. "Prisutni su temelji za povratak održivog, dobrog rasta", izjavio je Greenspan pred odborom za bankarstvo američkog Senata. U svojem je govoru dao naslutiti da Fed nema namjeru u skorije vrijeme mijenjati kamatne stope.

Učinci terorističkih napada na SAD u rujnu prošle godine i drugih teškoća koje pogađaju najveće svjetsko gospodarstvo u posljednje vrijeme, kako je kazao, 'bit će još neko vrijeme prisutni'. "No, kako budu nestajali, ako ne bude značajnih novih štetnih šokova, američko gospodarstvo čeka povratak na održiv rast".

Wall Street je s nestrpljenjem pratio jučerašnji govor tog financijskog gurua, u potrazi za dobrim vijestima koje bi mogle zaustaviti trend pada cijena dionica na najniže razine od 1997. zbog računovodstvenih skandala koji u posljednje vrijeme pogađaju tržišta.

U komentaru sumnjive računovodstvene prakse otkrivene u posljednje vrijeme kod niza istaknutih kompanija kao što su Enron, Global Crossing i WorldCom, Greenspan je kazao kako se čini da je 'velik dio naše poslovne zajednice obolio od zarazne pohlepe'. "Zanemareni su naši povijesni uzori financijske informacije", kazao je on. "Širenje dioničarstva i davanje opcija među poslovnim menadžerima na iskrivljen je način stvorilo poticaje za umjetno napuhivanje prijavljene dobiti".

Tržišno gospodarstvo kritično ovisi o povjerenju, istakao je. "Krivotvorenje i prijevara vrlo su destruktivni za kapitalizam slobodnog tržišta i, na višoj razini, za temelje našeg društva".

Hina