Info servis

IGH i ruski SKM partneri za rusko, ukrajinsko i druga europska tržišta

Institut građevinarstva Hrvatske (IGH) i jedna od najvećih ruskih građevinskih grupacija SKM potpisali su danas šest ugovora kojim uređuju svoju buduću suradnju kroz osnivanje tri zajedničke tvrtke u Moskvi i Zagrebu te zajedničko razvijanje građevinskih projekta na ruskom, ukrajinskom i drugim europskim tržištima.

Te su ugovore u zagrebačkom sjedištu IGH potpisali njegov direktor Jure Radić te direktor moskovske SKM Grupe Roman Semenov, koji je istaknuo da time počinje i zajedničko (SKM-ovo i IGH-ovo) vođenje SKM-ovih projekata na ruskom i ukrajinskom tržištu, čija je vrijednost oko 2,5 milijarde američkih dolara i koji se trebaju realizirati u iduće tri-četiri godine.

Radić je kazao da se danas potpisanim ugovorima uređuje osnivanje tri zajedničke tvrtke. Jedna od njih je inžinjering kompanije sa sjedištem u Moskvi naziva SKM-IGH, u kojoj će IGH, iako s manjim vlasničkim udjelom od 25 posto, imati dva direktora, a SKM jednog. Druga, projektantska tvrtka, također će sjedište imati u Moskvi, a u njenom će vlasništvu odnos biti pola-pola.

Treća će tvrtka IGH-SKM imati sjedište u Zagrebu, odakle se Rusi nadaju boljoj 'odskočnoj daski' za poslove u Europskoj uniji, posebno u Slovačkoj, a u svjetlu skorog ulaska Hrvatske u EU, kazao je Radić.

Posebno je istaknuo i ugovor koji se odnosi na IGH-ovo projektiranje velikog hotelsko-poslovnog kompleksa Dubrovka u Moskvi na 200 tisuća četvornih metara, a upravo je taj posao, za kojeg je IGH pobijedio na SKM-ovom pozivnom natječaju, bio ulazna točka za upoznavanje i početak dogovaranje svih ostalih poslova sa SKM-om.

Uz te, ugovoreno je i zajedničko investiranje različitih kompleksa u Rusiji, a to što će IGH biti suinvestitor u pojedinim poslovima na kompleksima Radić ocjenjuje izuzetno povoljnim za IGH s obzirom na visoke cijene nekretnina u Rusiji.

Osnivanjem tri zajedničke tvrtke sa SKM Grupom, koja zapošljava 25 tisuća ljudi, i nedavnim sporazumom o osnivanju Instituta građevinarstva u Moskvi, gdje će IGH imati 51 posto vlasničkog udjela, završen je, kazao je Radić, ulaz IGH na rusko tržište.

Time im se s obzirom na potencijal ruskog i drugih tržišta bivšeg Sovjetskog Saveza, otvaraju velike poslovne mogućnosti, čime se, kako kaže, otvaraju vrata i za mnoge druge hrvatske tvrtke na tim tržištima.



Hina