Info servis

HBOR postao član Europske udruge javnih banaka

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) pristupila je Europskoj udruzi javnih banaka (European Association of Public Banks - EAPB), uglednoj udruzi koja zastupa interese svojih članova u odnosu na zakonodavstvo Europske unije i parlament, priopćeno je danas iz HBOR-a.

EAPB okuplja izvozne i razvojne banke i agencije te poslovne banke i ostale financijske ustanove iz Europske unije, Švicarske, zemlje Europske ekonomske zajednice, a odnedavno i iz zemalja kandidata u kojima država ima udio u vlasništvu.

HBOR je, napominju, prva financijska ustanova iz Hrvatske koja je dobila poziv za članstvo u EAPB-u.

Prilikom predstavljanja HBOR-a ispred 30-ak uglednika iz javnih europskih banaka Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a, istaknuo je dosadašnju uspješnu međunarodnu suradnju koju je ostvario HBOR.

S obzirom na zakonodavstvo Europske unije i njegov utjecaj na cjelokupni gospodarski život Republike Hrvatske, sudjelovanjem u EAPB-u HBOR će aktivno doprinositi oblikovanju i donošenju propisa i akata koji imaju izravan utjecaj na financijski i bankarski sustav u Europskoj uniji, a time i u Republici Hrvatskoj, navodi se u priopćenju.

EAPB je osnovan 2000. godine kao odgovor na složenost europskog zakonodavstva na području pružanja financijskih usluga i nadzora banka s osnovnim ciljem izravnog lobiranja za interese svojih članica, redovitog izvještavanja i savjetovanja s članicama o mogućim financijskim, političkim i / ili zakonodavnim mjerama koje utječu ili bi mogle utjecati na njihovo poslovanje te razvoja međusobne suradnje ustanova članica.

EAPB prikuplja mišljenja svojih članica o pojedinim zakonima i/ili prijedlozima izmjene postojećih te o njihovim primjedbama i stajalištu izvještava zakonodavna tijela EU.

EAPB danas okuplja ustanove iz različitih europskih zemalja i zastupa interese banaka koje ukupno drže 15 posto udjela na tržištu Europe i zapošljavaju oko 190 tisuća radnika. Ukupna aktiva ustanova članica iznosi preko 3.500 milijardi eura.

Hina