Info servis

Renault očekuje rast broja prodanih automobila u 2008. za više od 10 posto

Francuski proizvođač automobila Renault u petak je izvijestio o 2,2-postotnom rastu ukupnog broja prodanih automobila u 2007., u skladu s njegovom prognozom o umjerenom rastu u prošloj godini.

U 2008. kompanija očekuje rast broja prodanih automobila za najmanje 10 posto, uslijed pojačanih nastojanja usmjerenih na lansiranje novih proizvoda u okviru novog programa poticanja rasta dobiti.

Renault je u 2007. zabilježio 2,2-postotni rast broja prodanih automobila i malih kamiona u svijetu, na ukupno 2.487.453 vozila, a ukupni udio te grupacije u svjetskom tržištu iznosi 3,6 posto, isključivši njezinog partnera i podružnicu u 44,4-postotnom vlasništvu, japanskog Nissana.

Usporedbe radi, u 2006. je taj udio iznosio 3,7 posto.

Podatci o broju prodanih automobila obuhvaćaju poslovne rezultate rumunjske Dacie, koja proizvodi osnovni model automobila Logan, te južnokorejskog Renault Samsung Motorsa (RSM).

Dok je broj prodanih automobila u Europi, uključujući Francusku, smanjen za 4,1 posto, na južnoameričkim i srednjeameričkim tržištima došlo je do 33,4-postotnog rasta. U Rusiji je broj prodanih automobila porastao za 39,6 posto, snažniji čak i od 36,2-postotnog općenitog rasta tržišta u toj zemlji.

"Podatci o broju prodanih automobila u 2007. u skladu su s našim prognozama - nešto slabiji u prvoj polovici godine, te jači u drugoj, pod utjecajem lansiranja novih proizvoda poput novog Twinga i nove Lagune", kazao je Patrick Blain, izvršni dopredsjednik za prodaju i marketing.

"U 2008. planiramo dodatno pojačati svoja nastojanja lansiranjem devet novih modela. Tri branda pridonijet će solidnom rastu grupacije Renault. Očekujemo rast broja prodanih automobila u svim regijama, uz ukupnu stopu rasta od preko 10 posto", dodao je.

Kompanija će rezultate poslovanje objaviti 14. veljače.



Hina