Info servis

Bruto dobit Siemensa d.d. 120,6 milijuna kuna

Dobit tvrtke Siemens d.d. prije oporezivanja i kamata u fiskalnoj 2007. godini (EBIT), koja je trajala od 1. listopada 2006. do 30. rujna 2007. godine iznosila je 120,6 milijuna kuna i bila je manja od dobiti iz prethodne fiskalne godine, kada je iznosila 124,4 milijuna kuna, rekao je predsjednik Uprave te tvrtke Uwe Gregorius na današnjoj konferenciji za novinare.

Smanjena dobit je po njegovim riječima ponajprije posljedica konsolidacije portfelja primijenjenog s globalne na lokalnu kompaniju i globalno smanjenih investicija u telekomunikacijskoj industriji.

Kako je objasnio, za Siemens u Hrvatskoj to znači da su neke poslovne jedinice kao što su Siemens Enterprise Networks, Siemens VDO i Siemens Home and Office Communications Devices, izdvojene iz portfelja lokalne kompanije i prodane partnerskim tvrtkama.

Ukupni prihodi Siemensa d.d. bili su 1,59 milijardi kuna, a u poslovnoj 2006. godini 1,65 milijardi kuna. Pritom su, rekao je Gregorius, prihodi u sektoru zdravstva porasli za 40 posto u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu, u sektoru energetike za 22 posto, a u sektoru industrije za 14 posto.

U strukturi prihoda najveći udjel od 41 posto zauzima telekomunikacijski sektor. Slijedi IT sektor sa 17 posto, a na trećem mjestu je sektor energetike čiji je udio 11 posto.

Ukupni izvoz Siemensa d.d. dosegnuo je 429 milijuna kuna i u odnosu na prošlu godinu porastao je za 15 posto.

Od značajnijih događaja u protekloj fiskalnoj godin Gregorius je istaknuo otvaranje novog proizvodnog centra u Slobodnoj zoni Zagreb te ujedinjavanje dvaju IT sektora u jednu grupu pod imenom Siemens IT Solutions and Services.

Tvrtka je u razne oblike školovanja djelatnika uložila 9,8 milijuna kuna, a ukupne investicije tvrtke u fiskalnoj 2007. godini iznosile su 20,4 milijuna kuna, pri čemu se najveći dio odnosi na informatičku i telekomunikacijsku opremu te održavanje modernih radnih mjesta. Krajem rujna, u Siemensu d.d. bilo je 1.350. djelatnika.



Hina