Info servis

Gotovo 1.000 kineskih proizvođača obuće otišlo u stečaj

Na jugu Kine bankrotiralo je gotovo 1.000 proizvođača cipela pod pritiskom sve nemilosrdnije poslovne klime, pišu u srijedu tamošnji državni mediji.

Prema pisanju državnog lista China Business, u južnoj kineskoj provinciji Guangdong došlo je do masovnog bankrota veleprodavatelja, pritisnutih anti-dampinškim mjerama, snažnijom domaćom valutom, rastom troškova zapošljavanja i sirovina te smanjivanjem izvoznih poreznih olakšica.

U ovoj je godini svoje poslovanje obustavilo 1.000 manjih i srednjih kineskih proizvođača obuće i njezinih dodataka, piše nadalje taj list, pozivajući se na izvješće Saveza azijske industrije obuće.

Skoro 500 kompanija svoja je vrata zauvijek zatvorilo u samo prva tri mjeseca 2007., kako se lokalna industrija obuće suočila s konkurencijom 10 puta oštrijom nego u 1990-tima, kazao je tajnik tog saveza Li Peng.

Guangdong je sjedište kineske i svjetske industrije obuće, s između 7 i 8 tisuća tvornica. Samo u gradu Dongguangu, gdje se nalazi 1.000 proizvođača obuće, propalo je 300 kompanija, kazao je Li.

Manje tvrtke, koje se oslanjaju na strategiju nižih cijena i često vrlo loše poslovne prakse, sve su nesposobnije konkurirati velikim, bolje upravljanim kompanijama, dodao je.

No, on smatra da njihovo propadanje ne mora nužno biti samo po sebi loše, budući omogućava prirodnu selekciju nekvalitetnijih proizvođača, što daje poticaja industriji kao cjelini i kreira bolji okoliš za konkurenciju.

Kineska se industrija obuće u posljednje vrijeme suočava sa snažnim inozemnim pritiscima - od prošle godine Europska je unija uvela antidampinške carine na kineski izvoz, a od ove Tajvan, a pogođena je i masovnim opozivima kineskih proizvoda diljem svijeta.



Hina