Info servis

Air France, Lufthansa i Air One natječu se za Alitaliu

Europski zračni prijevoznici Air France-KLM, Lufthansa i Air One podastrt će u četvrtak ponude za kupnju posrnulog talijanskog državnog zrakoplovnog prijevoznika Alitalia, doznaju u srijedu talijanski mediji.

Upravni odbor Alitalije sastat će se u četvrtak poslijepodne i nakon toga objaviti kandidate za preuzimanje, objavile su novine II Sole 24 Ore. Talijanka vlada, koja drži udio od 49,9 posto u Alitaliji, želi objaviti novog partnera do 25. prosinca.

Alitalia je odredila četvrtak kao krajnji rok za podnošenje ponuda. Iako je bilo nekih sumnji u namjere Air France-KLM-a i Lufthanse, talijanski Air One je odmah jasno naznačio da će sudjelovati na natječaju.

II Sole 24 Ore objavio je da će dva inozemna zračna prijevoznika vjerojatno podnijeti najzvučnije poslovne i financijske ponude, dok će ponuda Air One-a biti najbolje prihvaćena od strane radničkih sindikata.

U izvješću se dodaje da Lufthansa planira smanjiti zračnu flotu Alitalie za 50 zrakoplova, ukinuti 5.000 radnih mjesta i učiniti zračnu luku Malpensa u Milanu međunarodnim zračnim čvorištem.

Air France pak planira zadržati rimsku zračnu luku Fiumicino kao svoju bazu za međunarodne letove iz Italije, dok Air One planira ukidanje manje od 3.000 radnih mjesta, navodi list.



Hina