Info servis

UniCredit usklađuje poslovni model s pooštrenim uvjetima na globalnim tržištima kredita

Treća najveća europska banka UniCredit počela je temeljito preispitivati svoj poslovni model kako bi prilagodila svoje operacije pooštrenim kreditnim uvjetima na globalnom tržištu i potrebi za zadržavanjem više zajmova u svojim bilancama, piše londonski dnevnik Financial Times.

UniCredit će preusmjeriti fokus svoje poslovne politike s distribucije rizika na ulagače kao treću stranu na prodaju šireg asortimana proizvoda klijentima, kazao je Alessandro Profumo, izvršni direktor te milanske banke.

Ranije smo bili težili modelu osiguravanja hipotekarnih zajmova realnom imovinom i distribucije rizika ali on više ne postoji, zaključio je Profumo za taj list.

Njegovo mišljenje ne dijele ostali pripadnici industrije koji smatraju da su pooštreni kreditni uvjeti privremeni i da neće izmijeniti dugoročne trendove. Većina banaka sve je češće izdvajala zajmove iz svojih bilanci, cjepkajući ih u pakete vrijednosnica i prodajući rizike ostalim ulagačima. Takav pristup omogućio im je učinkovitije korištenje kapitala dok se kreditni rizik distribuirao na cijeli financijski sustav.

UniCredit je u 2006. bio jedan od najvećih prodavatelja sekuritiziranih zajmova u Europi. Rascjepkao ih je i prodao u vrijednosti 14,6 milijardi eura, što je šesti po veličini iznos zajmova, prema bančinim procjenama.

UniCredit je za Northern Rock, posrnulu banku koju je morala spašavati britanska vlada, kazao da je drugi po veličini prodavatelj zajmova u Europi, s iznosom od 27 milijardi eura. Najviše ih prodaje Royal Bank of Scotland, u vrijednosti približno 31,9 milijardi eura.

U međuvremenu se to tržište iscrpilo a UniCredit sada ograničava taj veliki dio svog poslovanja. Od banaka će se u budućnosti tražiti da zadrže u svojim bilancama veći udio plasiranih zajmova, kazao je Profumo. Stoga bi se banke morale koncentrirati na poboljšanje prinosa kroz prodaju većeg broja proizvoda postojećim korporativnim i klijentima među građanstvom.

Dodao je i da će zbog takvih promjena bankama vjerojatno biti potreban veći kapital za financiranje rasta.

Ostali izvršni direktori ne dijele njegovo mišljenje. Nedavno je predsjednik Barclaysa Bob Diamond kazao da bančin poslovni model neće biti pogođen aktualnim potresom na globalnom tržištu koji je u toj britanskoj banci prouzročio otpis imovine u iznosu od 1,3 milijarde eura.

Hina