Info servis

ZSE: od danas trgovanje na novom trgovinskom sustavu OMX X-Stream

Nakon višemjesečnih priprema Zagrebačka burza danas pušta u rad novi trgovinski sustav OMX X-Stream, koji će zamijeniti postojeće trgovinske sustave MOST, koji je razvio informatički odjel Zagrebačke burze, te BTS, koji je naslijeđen od Varaždinske burze.

Nova trgovinska platforma je proizvod OMX grupacije, čija su tehnološka rješenja, ističu sa Zagrebačke burze, prisutna na više od 60 burzi u preko 50 zemalja.

Radno vrijeme trgovinskog sustava na prvi dan trgovanja bit će skraćeno, pa će se na Zagrebačkoj burzi danas umjesto od 10 sati, trgovati od 12 do 16 sati.

Zagrebačka burza je implementirala i rezervnu lokaciju trgovanja, tzv. "disaster recovery centar", kako bi osigurala kontinuirano trgovanje i u slučaju ispada primarne lokacije u sjedištu Burze. Pritom s burze ističu kako je to svjetski standard među financijskim institucijama te će im omogućiti dobivanje ISO standarda.

Jedan od zadataka prilikom uvođenja novog sustava je bila i potpuno nova komunikacijska infrastruktura s članovima, tj. brokerima, čija je karakteristika primarna veza propusnosti 512 kbps te bežična 'backup' linija u slučaju ispada primarne veze.

Sa Burze pojašnjavaju kako su porastom intenziteta trgovanja postojeći sustavi postali neadekvatni te je odabran sustav koji će u dolazećem razdoblju omogućiti funkcionalnije i brže trgovanje, olakšati poslovne procese članovima Burze, "a samoj Burzi osigurati lidersko mjesto u regiji te omogućit lakše povezivanje s burzama u regiji, kao i razvoj novih usluga".

Gašenjem prijašnjih trgovinskih sustava gasi se i sustav za distribuciju burzovnih informacija u realnom vremenu MOST-ich, dok će sustav ATM (naslijeđen od Varaždinske burze) i dalje ostati u uporabi, odnosno on će postati jedinstveni 'on-line' preglednik cijena i informacija o stanju tržišta. Jedina je novost promjena naziva servisa iz ATM u ZSE Monitor.



Hina