Info servis

HP povećao dobit za 28 posto

Američki proizvođač računala Hewlett-Packard (HP) izvijestio je da mu je neto dobit u četvrtom tromjesečju poslovne 2007. godine dosegnula 2,16 milijardi dolara, što je za 28 posto više u odnosu na isto razdoblje godine ranije.

Njegovi su prihodi u tom razdoblju poskočili za 15 posto, na 28,29 milijardi dolara, što je za gotovo milijardu dolara više nego što se očekivalo na Wall Streetu. U HP-u najveće zasluge snažnim rezultatima poslovanja pripisuju snažnoj potražnji za prijenosnim računalima i visoko profitabilnom tintom za pisače.

Riječ je o 11. uzastopnom tromjesečju otkako je dužnost izvršnog direktora HP-a preuzeo Mark Hurd da rezultati poslovanja nadmašuju očekivanja analitičara. Otkada je 2005. preuzeo dužnost, Hurd je ukinuo 15.000 radnih mjesta a poboljšao je i tvrtkinu mrežu maloprodaje ne bi li time pomogao tvrtki da Dellu preotme status najvećeg svjetskog računalnog proizvođača.

U fiskalnoj godini ukupni su prihodi HP-a dosegnuli 104,3 milijardi dolara, što je povećanje od 14 posto u odnosu na godinu ranije. To je prvi put da su godišnji prihodi u HP-u premašili razinu od 100 milijardi dolara, čime je kompanija ponovno zauzela mjesto najvećeg svjetskog proizvođača računalne tehnologije, pobjeđujući IBM drugu godinu za redom.

Uprava tog proizvođača računala i printera sa sjedištem u kalifornijskom gradu Palo Alto odobrila je također dodatnih osam milijardi dolara za program otkupa dionica, što je znak da kompanija svoje dionice drži podcijenjenima.



Hina