Info servis

Nova usluga PBZ-a - Izvozni faktoring

Privredna banka Zagreb (PBZ) uvela je u svoju ponudu PBZ Izvozni faktoring, koji predstavlja način financiranja hrvatskih izvoznika na temelju prodaje deviznih potraživanja, odnosno deviznog priljeva, bez hipoteke.

PBZ izvozni faktoring je namijenjen svim poslovnim subjektima koji su aktivni izvoznici ili namjeravaju proširiti svoju prodaju proizvoda i usluga i na međunarodno tržište.

Ta usluga uključuje tri funkcije - financiranje izvoznih poslova, osiguranje naplate izvoznih potraživanja i upravljanje potraživanjima, koje se ugovaraju jednim ugovorom, koji se pak obično zaključuje na okvirni iznos po revolving principu.

Iz PBZ-a pritom ističu kako je ovakav ugovor naročito pogodan za hrvatske izvoznike koji imaju stalne isporuke prema pojedinim kupcima s odloženom naplatom.

Dodaju i kako je PBZ zaključio međufaktorske ugovore s vodećim faktorima u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Austriji, itd. te da je ta banka prva u Hrvatskoj koja se u međunarodnom faktoringu koristi "edifactoring" komunikacijskim sistemom za sve poslovne poruke i izvješća u cilju minimiziranja kreditnih i operativnih rizika.



Hina