Info servis

Bruto dobit banaka 3,8 milijardi kuna

Poslovne banke u Hrvatskoj u prvih su devet mjeseci ove godine ostvarile dobit prije oporezivanja u iznosu od 3,84 milijarde kuna, što je za oko 652 milijuna kuna ili za oko 20 posto veća bruto dobit nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Ukupna aktiva 33 banke u Hrvatskoj na kraju rujna ove godine iznosila je nešto više od 340 milijardi kuna, što je za 11,64 posto veći iznos aktive nego na kraju prošle godine, pokazuju privremeni nerevidirani podaci za poslovne banke na dan 30. rujna ove godine koje je danas objavila Hrvatska narodna banka.

Po tim je privremenim podacima najveću bruto dobit iskazala Zagrebačka banka, u iznosu većem od milijarde kuna, odnosno 1,05 milijardi kuna, a slijedi Privredna banka Zagreb sa 997,8 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja.

Te dvije najveće banke u Hrvatskoj tako su ostvarile više od 53 posto od ukupne bruto dobiti svih banaka.

Po visini dobiti slijedi Erste & Steiermaerkische bank sa 572 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja, Raiffeisenbank Austria sa 356,4 milijuna kuna te Societe Generale-Splitska banka sa 246,2 milijuna kuna.

Hypo Alpe-Adria-Bank po tim je podacima imala bruto dobit od 165,6 milijuna kuna, a OTP banka 105,6 milijuna kuna.

Na tih sedam banaka, sve u stranom vlasništvu, otpada više od 90 posto ukupne bruto dobiti svih banaka u Hrvatskoj.

Hrvatska poštanska banka, u većinskom državnom vlasništvu, po tim je podacima ostvarila dobit prije oporezivanja od 13,4 milijuna kuna. Ta je banka imala vrlo visoki rast aktive, od 78,2 posto, tako da je aktiva HPB-a na kraju rujna iznosila 20,1 milijardu kuna. Po visini aktive HPB je je, sa udjelom od 5,9 posto, na sedmom mjestu.

Od ukupno 33 banke u Hrvatskoj njih 30 je poslovalo s dobiti, a tri su iskazale gubitke (Veneto banka 21,5 milijuna kuna, Banka kovanica 7,8 milijuna kuna i Primorska banka 625 tisuća kuna).

Hina