Info servis

Gubitak Siemensa 74 milijuna eura

Njemačka inženjerska kompanija Siemens priopćila je u četvrtak da su porezni troškovi vezani uz prodaju njezine poslovne jedinice za automobilsku elektroniku VDO rezultirali gubitkom u poslovanju u prethodnom tromjesečju, unatoč porastu prodaje za devet posto.

Ta kompanija sa sjedištem u Muenchenu, koja proizvodi od tramvaja i turbina do telekomunikacijske opreme, imala je neto gubitak od 74 milijuna eura u svom četvrtom poslovnom tromjesečju. Usporedbe radi, u istom lanjskom razdoblju ubilježila je profit od 148 milijuna eura.

Taj gubitak, prvi od 2001., rezultat je milijardu eura poreznih troškova vezanih uz ugovor o prodaji jedinice VDO kompaniji Continental za 11,4 milijardi eura u srpnju.

Prihodi od prodaje u tome su razdoblju uvećani devet posto na 20,2 milijarde eura.

Novi izvršni direktor Siemensa Peter Loescher kazao je da je kompanija optimistična glede svojeg rasta u budućnosti.

"Predviđamo dva puta veći rasta od stope globalnog rasta, te da će naša operativna dobit rasti najmanje dva puta brže od naše veličine", kazao je Loescher u priopćenju.

Ulagači su pozitivno reagirali na ostvarene rezultate Siemensa tako da je njegova dionica tijekom jutra poskupjela 2,7 posto na 97,73 eura.



Hina