Info servis

Cijene nafte ponovno iznad 95 dolara

Cijene nafte na svjetskim tržištima u utorak su ponovno skočile za više od dolara, premašivši 95 dolara za barel, kako se ulagači okreću nafti kao najsigurnijem ulaganju.

Na američkom tržištu nafta je poskupjela 1,23 dolara, na 95,21 dolara po barelu. Nešto više, 1,26 dolara, barel nafte poskupio je na tržištu u Londonu, popevši se na 91,75 dolara.

Zasićeni nesigurnostima na svjetskim financijskim tržištima i u očekivanju konačnog očitovanja posljedica svjetske kreditne krize na poslovne rezultate kompanija i gospodarske aktivnosti, ulagači sve više naftu vide kao sigurno ulaganje, osobito s obzirom na niske razine zaliha i skori početak zime.

Recentni snažni rast cijena nafte posljedica je slabljenja dolara i spekulativnih ulaganja u naftu i druge važne robe, kao i tvrdokornih zabrinutosti oko dostatnosti opskrbe.

Ulagači su sada u očekivanju najnovijeg izvješća američke vlade o zalihama goriva. Ono bi trebalo pokazati pad zaliha sirove nafte za dodatnih 1,6 milijuna barela, zaliha destilata za 700.000 barela te benzina za 100.000.

U odvojenom izvješću, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u utorak je priopćila da je cijena nafte tog kartela narasla u ponedjeljak na novu najvišu razinu od 88,13 dolara po barelu, poskupjevši od petka 56 centi.



Hina