Info servis

HGK: skup o mogućnostima investiranja na području Vojvodine

Vojvodina je definirala nekoliko sektora s najvećim potencijalima za ulaganja - poljoprivredu i prehrambenu industriju, industriju automobilskih komponenti, informatičko-komunikacijske tehnologije, obnovljive izvore energije, financijske i poslovne usluge te turizama.

To su i sektori u kojima je već ostvarena značajna razina investicija, a uz Vojvodinu kao značajno logističko čvorište, jedan od razloga je i dobar odnos produktivnosti, kvalitete rada i cijene radne snage, istaknuo je direktor Fonda za podršku investicija u Vojvodini Branislav Bugarski na današnjem poslovnom skupu o mogućnostima investiranja na području Vojvodine.

Skup je u Hrvatskoj gospodarskoj komori okupio predstavnike 30-ak hrvatskih tvrtki kojima su predstavljene mogućnosti suradnje, investicijski potencijali te podatci o procesu privatizacije u Vojvodini.

Točnih podataka o stranim investicijama u Autonomnu pokrajinu Vojvodinu nema. No, strani je kapital prisutan u oko 1.800 vojvođanskih tvrtki (u Vojvodini je ukupno oko 16.000 tvrtki), a neke procjene govore o oko 2,5 milijardi eura izravnih stranih ulaganja u Vojvodinu od 2000. do danas, napomenuo je Bugarski.

U Vojvodini su primjerice već tvrtke kao Stada, Lafarge, Carlsberg, Henkel, a od hrvatskih tvrtki Agrokor, Dukat, Nexe i drugi.

Hrvatske su tvrtke od 1993. do sredine 2007. u Srbiju investirale 373 milijuna eura. Srbija je, poslije Nizozemske, druga zemlja po visini ulaganja hrvatskih tvrtki u inozemstvo, podsjetila je potpredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta.

Istaknula je i kontinuirani rast robne razmjene između Hrvatske i Srbije, prošle godine primjerice za 32 posto, te činjenicu da je Srbija jedna od rijetkih zemalja s kojima Hrvatska ima pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu - 2006. hrvatski je izvoz u Srbiju iznosio 516 milijuna dolara, a uvoz 227 milijuna dolara.

Navodeći razloge za investiranje u Vojvodinu, Bugarski je uz ostalo istaknuo nisku stopu poreza na dohodak koja je u Srbiji svega 10 posto, te konkurentnu cijenu radne snage - stopa poreza na dohodak je 12 posto, a u slučaju da se na godišnjoj razini prijeđe određeni iznos (oko 15 tisuća eura) na razliku se plaća 10 posto poreza.

Prema posljednjim statističkim podatcima, prosječna je neto plaća u Vojvodini oko 260 eura, a kalkulacije pokazuju da je za taj neto ukupan trošak (bruto plaća i ostali doprinosi i troškovi) oko 438 eura.

Po podatcima koje je iznio pokrajinski sekretar za privatizaciju, poduzetništvo, mala i srednja poduzeća Ištvan Pastor, od sredine 2001. do danas u Srbiji je privatizirano 3.365 tvrtki, od čega 963 s područja Vojvodine.

U Vojvodini se još trebaju privatizirati 403 poduzeća od čega je najviše njih, 91, iz djelatnosti poljoprivrede, u prehrambenoj industriji 20 društava, u građevinarstvu 50, trgovini 51, itd.

Predstoji i privatizacija 40-ak komunalnih poduzeća, a Pastor vjeruje da bi njihova privatizacija mogla započeti iduće godine.



Hina