Info servis

HOK: Uredba o prodaji poslovnih prostora veliki je uspjeh HOK-a

Hrvatska obrtnička komora danas je velikim uspjehom, te rezultatom svojih višegodišnjih napora ocijenila Vladinu uredbu o prodaji poslovnih prostora u vlasništvu države.

Dugo očekivana Uredba o prodaji poslovnih prostora u vlasništvu Hrvatske, koju je jučer donijela Vlada, veliki je uspjeh i rezultat višegodišnjih napora Hrvatske obrtničke komore (HOK), ocijenio je predsjednik HOK-a Mato Topić, dodajući da se upornost HOK-a napokon isplatila.

Iz HOK-a, naime, podsjećaju da je uredba, slijedom izmjena Zakona o zakupu poslovnog prostora trebala biti donesena do 18. veljače 2005.

Te su zakonske izmjene stupile na snagu sredinom prosinca 2004. godine, a njima je utvrđeno da se poslovni prostori u vlasništvu države mogu prodati zakupniku - obrtniku, ako podnese zahtjev za kupnju i uredno izvršava sve obveze iz ugovora o zakupu, a pod uvjetima i prema postupku koji će uredbom propisati Vlada i koja je tu uredbu trebala donijeti u roku 60 dana od stupanja na snagu izmjena Zakona.

Iz HOK-a ističu da će temeljem jučer donijete Vladine Uredbe obrtnici moći kupiti poslovne prostore u vlasništvu Hrvatske - bez natječaja - licitacije, uz priznavanje ulaganja do 30 posto kod jednokratne uplate, odnosno do 20 posto tržišne vrijednosti poslovnog prostora, u slučaju obročne otplate (maksimalno do 20 godina).

Inače, Uredbom je omogućena i kupnja poslovnog prostora koji ima svojstvo kulturnog dobra, a uvjet za to je da zakupnik uz zahtjev za kupnju priloži i dokaz da se županija, Grad Zagreb, grad ili općina na čijem se području to kulturno dobro nalazi ne namjerava koristiti svojim pravom prvokupa.

Prema Uredbi, zakupci će prostore u vlasništvu države moći kupiti ako su u njima neprekidno više od pet godina, iznimno i kraće od toga ako su prije toga bili u zakupu prostora s lokalnim jedinicama također najmanje pet godina.

Uredbom je utvrđeno i da kupac taj prostor neće prodati narednih 10 godina, a ugovorom će biti regulirano i da bi u slučaju prestanka obavljanja djelatnosti pravo nazadkupnje imala država.

Popis prostora donijet će Vladino Povjerenstvo za imovinu koje će donositi i odluku o prodaji.

Točnih podataka o broju poslovnih prostora u državnom vlasništvu, a čiji su zakupci obrtnici nema, a prema nekim neslužbenim procjenama brojka se kreće između 3.500 do 4.000.



Hina