Info servis

Istočnoj Europi nedostaje sposobnih financijskih stručnjaka - Deloitte

Čak 54 posto financijskih direktora iz istočne Europe žali se na slabu ponudu financijskih stručnjaka na tržištu rada, pokazala je u utorak studija konzultantske tvrtke Deloitte.

Na svjetskoj je razini najteža situacija u javnom sektoru, gdje čak 80 posto financijskih odjela bilježi manjak sposobnih i obrazovanih stručnjaka, zaključuju autori istraživanja, pod nazivom "Potraga za financijskim stručnjacima: Kako vodeći financijski direktori preuzimaju inicijativu?".

To istraživanje obuhvatilo je 636 financijskih direktora i menadžera iz 73 države, od čega 46 posto iz Europe te iz raznih industrijskih grana. Ono pokazuje da tvrtke diljem svijeta ne uspijevaju uskladiti svoje financijske i poslovne ciljeve, a razlog tome možda leži u činjenici da novopečeni diplomanti financijskog smjera ne smatraju zaposlenje u financijskom odjelu dobrim načinom da započnu svoju karijeru.

Slično misle i ambiciozni financijski stručnjaci, koji pomanjkanje mogućnosti napredovanja u karijeri navode kao glavni uzrok odlaska iz tvrtki.

"Uloga financijskih odjela postupno se odvaja od one tradicionalne, koja se uglavnom svodila na računovodstvo i izvješćivanje. Potreba da financijski odjeli donose strateške odluke i utječu na procese vođenja tvrtke intenzivirala je potragu za talentiranim stručnjacima", tvrdi Krešimir Sečak iz Deloittea.

"Ipak, tvrtke najčešće ne poduzimaju potrebne korake kako bi privukle najsposobnije stručnjake, a samo jedna trećina menadžera smatra da su financijski odjeli dobar karijerni izbor", dodaje Sečak.

Iako više od polovine ispitanih financijskih direktora smatra stažiranje studenata odličnom taktikom za privlačenje najtalentiranijih mladih ljudi, 35 posto njih upozorava da diplomanti uglavnom ne smatraju financijske odjele privlačnim mjestom za početak karijere.

Hina