Info servis

CROMA: izmjene ZTD-a pojačavaju utjecaj dioničara

Izmjene i dopune Zakona o trgovačkim društvima (ZTD) koje je Vlada uputila u hitnu saborsku proceduru ojačavaju položaj dioničara u odnosu na upravljanje i nadzor nad poslovanjem društva, istaknuto je na savjetovanju 'Što nam donose izmjene ZTD-a - korporativno-pravni položaj menadžmenta i neizvršnih direktora u upravnim odborima' održanom u organizaciji menadžerskog udruženja CROMA.

Jačanje utjecaja vlasnika, odnosno dioničara, posebice se očekuje kod društava kapitala (dionička društva i d.o.o-i) koja, u skladu s mogućnošću koju otvaraju novele ZTD-a, odaberu monistički oblik upravljanja društvom, kaže glavni CROMA-in menadžer Esad Čolaković.

To je sustav u kojem se ukidaju uprava i nadzorni odbor društva kao zasebna tijela, a njihove uloga preuzima jedinstveni upravni odbor.

Izmjene i dopune ZTD-a predviđaju i da društva koja to žele zadrže upravu i nadzorni odbor kao zasebna tijela.

Ustrojstvo s upravnim odborom, smatraju u CROMA-i, kroz izravno sudjelovanje u radu tog tijela daje vlasnicima znatno bolji uvid u poslovne tokove društva i sukladno tome veći utjecaj.

U CROMA-i očekuju da će se monističkom modelu upravljanja i nadzora nad poslovanjem najviše prikloniti srednje velika privatna poduzeća, kod kojih je izražena identifikacija vlasnika s kompanijom koji žele neposredni pristup i kontrolu vođenja društva.

Druga skupina za koju CROMA očekuje da će u većoj mjeri izabrati monistički model su društva koja su dio multinacionalnih kompanija, posebice s anglosaksonskim domicilom, jer je tradicija upravnih odbora razvijena u tim zemljama.

CROMA, istaknuto je na skupu, ne favorizira nijedan od ponuđena dva modela, jer oba, kako je naglašeno, upućuju na dobru praksu korporativnog upravljanja.

Uz mogućnost odabira modela upravljanja društvom, izmjene i dopune Zakona o trgovačkim društvima donosi i druge promjene, ukupno njih 172.

Neke od važnijih su obveza dioničkih društava i d.o.o-a da objavljuju godišnje izvještaje o stanju društva, uvođenje rokova za isplatu dividende, a društva koja posluju u Europskoj uniji neće više morati otvarati podružnice ili posebna društva u Hrvatskoj, itd.



Hina