Info servis

Tri ponude za gradnju mosta kopno - Pelješac

Za izgradnju mosta kopno-Pelješac jučer su u Hrvatskim cestama, koje su investitor radova, otvorene tri pristigle ponude, priopćeno je danas iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Na javni natječaj raspisan 11. lipnja ove godine javile su se dvije poslovne udruge - domaća sastavljena od Konstruktor inženjeringa, Viadukta i Hidroelektre, te inozemna koju čine europske građevinske tvrtke Dywidag iz Njemačke, Strabag iz Austrije, Cimola iz Italije i Eiffel iz Francuske, a treću je ponudu dala austrijska tvrtka Alpina Bau iz Salzburga.

U Hrvatskim cestama ističu da slijedi računska provjera pristiglih ponuda, kao i svih drugih uvjeta natječaja, a izbor najpovoljnijeg ponuđača očekuje se u narednih 15 do 20 dana. Ako nakon izbora izvođača radova ne bude žalbi, početak gradnje mosta najavljen je za jesen.

Prema uvjetima natječaja, rok završetka radova je 48 mjeseci (četiri godine), a projektantska cijena radova iznosi 1,9 milijarde kuna. Projekt je izradio Zavod za konstrukcije Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Dužina mosta je 2,3 kilometra, širina 21,5 metara, a širina središnjeg morskog prolaza 568 metara, dok je širina plovnog puta 200 metara, a najveća visina mosta 55 metara, što je dogovoreno između Stručnih radnih skupina Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u prosincu prošle godine u Sarajevu te potpisano u usuglašenoj bilješci, zaključuje se u priopćenju Ministarstva.

U priopćenju se ne navode nikakvi podatci o ponudama, no, prema pisanju nekih medija najpovoljniju ponudu dao je domaći konzorcij.

Inače, kada bude izgrađen, Pelješki most, koji će se graditi kao ovješni most simetrične strukture, bit će drugi po veličini most te vrste u Europi, iza Normandija mosta u Francuskoj, a po dimenzijama, ući će u skupinu deset najvećih takvih mostova u svijetu.

U prvoj fazi predviđen je za dvotračnu cestu, ali omogućavat će i četverotračni promet.

Financiranje gradnje predviđeno je iz cijene goriva, odnosno od 60 lipa po litri koje vozači već plaćaju za gradnju i održavanje cesta.



Hina