Info servis

CO: za dividendu imateljima povlaštenih dionica 980 tisuća kuna

Najveći hrvatski osiguravatelj Croatia osiguranje (CO) imateljima svojih povlaštenih dionica iz prošlogodišnje će dobiti isplatiti dividendu od 112 kuna po dionici, što ukupno iznosi 980 tisuća kuna, odlučeno je da na današnjoj Glavnoj skupštini.

Imateljima redovnih dionica pak dividenda neće biti isplaćena, već će se dio dobiti rasporediti u zadržanu dobit koja će se koristiti za nova ulaganja.

CO planira značajno jačanje tržišne pozicije u regiji kroz osnivanje novih društava ili preuzimanje vodećih društava za osiguranje. Za hrvatsko tržište planira se ponovno preuzimanje liderske pozicije u segmentu životnog osiguranja te značajni pomaci u sektoru imovinskih osiguranja, navodi se u priopćenju.

Iz Croatia osiguranja ističu da je poslovnu 2006. obilježilo povećanje ukupno zaračunate premije i dobiti, stabilizacija tržišnog udjela, porast efikasnosti u rješavanju šteta i rekordan rast cijena dionica.

CO je, kako navode, u 2006. sačuvalo i osnažilo lidersku poziciju na tržištu osiguranja s ukupnom zaračunatom premijom od 2,9 milijardi kuna, što je porast od 4,5 posto u odnosu na 2005.

U ukupno zaračunatoj premiji neživotna osiguranja sudjelovala su sa 2,7 milijardi kuna, što je 4 posto više, dok su životna osiguranja sudjelovala sa 296,7 milijuna kuna, što je rast od 8,4 posto.

Bruto dobit CO-a lani je iznosila 124,6 milijuna kuna i veća je 9,8 posto u odnosu na 2005., a neto dobit od 105,1 milijuna kuna veća je za 7 posto.

I Grupa Croatia osiguranje u prošloj je godini ostvarila iznimno dobre poslovne rezultate - ukupni prihod iznose 3,89 milijardi kuna, što je 8 posto više u odnosu na 2005.

Skupštini je, kako se navodi, bilo nazočno 25 dioničara, koji raspolažu sa 83,3 posto ukupnih glasova.

U priopćenju Croatia osiguranja navodi se da su sve odluke usvojene većinom glasova, pri čemu se ne iznose detalji svih odluka.

Iz navoda da su sve odluke usvojene, proizlazi da su usvojene i odluke o raspodjeli dobiti i sudjelovanju u dobiti članova Uprave za što će se, prema dnevnom redu koji je bio predložen Skupštini, izdvojiti 1,2 milijuna kuna.

Skupštini je bilo predloženo i da najveći dio od 105,1 milijuna kuna neto dobiti iz prošle godine, odnosno više od 71,3 milijuna kuna rasporediti u zadržanu dobit, u statutarne pričuve 26,27 milijuna kuna, a u zakonske rezerve 5,25 milijuna kuna.



Hina