Info servis

Financijska industrija štedi 9 milijardi dolara putem offshoringa

Financijska industrija uštedjela je proteklih godina zahvaljujući offshoringu devet milijardi dolara u odnosu na svega 500 milijuna dolara u 2003., pokazalo je izvješće revizorsko-konzultantske tvrtke Deloitte "Offshoring u globalnoj financijskoj industriji".

Smanjenje troškova putem offshoringa, odnosno seljenja poslovnih operacija u jeftinije zemlje, u financijskoj industriji eksponencijalno raste, zahvaljujući činjenici da je u protekle četiri godine broj zaposlenika angažiranih u drugim zemljama porastao za nevjerojatnih 1.800 posto.

Tako danas tvrtke u offshoringu zapošljavaju u prosjeku 2.700 djelatnika u odnosu na njih 150 u 2003. Aktualni udio zaposlenih u offshoringu u odnosu na ukupan broj zaposlenih porastao je na čak šest posto.

Čak dvije trećine velikih financijskih institucija imaju offshore projekte, dok ih se u 2001. offshoringom služilo svega 10 posto. Trend predvode banke i tržišta kapitala u SAD-u i Velikoj Britaniji, ali mu se sve više pridružuje i ostatak Europe.

Deloitteovo istraživanje pokazuje da više od polovine financijskih institucija u offshore poslovnim procesima bilježi uštedu od 40 posto u odnosu na troškove u matičnim zemljama.

"Offshoring sazrijeva brzim tempom, ali u budućnosti se najbolje strategije offshoringa neće moći temeljiti samo na potrazi za jeftinijom radnom snagom. Financijske bi institucije trebale također redefinirati svoje poslovne procese", upozorava Vladimir Milošević iz Deloittea.

Stoga danas više od 80 posto offshore operacija čine kompletni poslovni procesi, pri čemu značajan rast bilježe obrada transakcija, upravljanje ljudskim resursima, ali i analize i istraživanja. U prošlosti su se pak kompanije uglavnom odlučivale za offshoring poslova vezanih uz informatiku.

Indija i dalje prednjači kao izvor radne snage u offshoringu na globalnom tržištu pa je u toj azijskoj zemlji angažirano čak dvije trećine zaposlenika u svim globalnim offshore operacijama.

Kina bi je uskoro mogla istisnute s te pozicije jer je trećina financijskih institucija već prebacila jedinice koje nisu izravno uključene u poslovanje u tu veliku zemlju. Oko 200 milijuna Kineza trenutno uči engleski jezik, čime se stvara vojska kvalificirane radne snage koja će u sljedećih 10 godina konkurirati onoj indijskoj, zaključuju autori studije.



Hina