Info servis

Ingra Grupa: konsolidirana dobit 47,04 milijuna kuna

Neto dobit Ingra Grupe za prvo polugodište iznosila je 47,04 milijuna kuna, što je 4 i pol puta više od dobiti iz prošlogodišnjeg razdoblja koja je iznosila 10,55 milijuna kuna, podaci su iz poslovnog izvješća Ingra Grupe objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Matično društvo, Ingra d.d., već je ranije objavila polugodišnje rezultate i snažan rast dobiti, čak četiri puta veće neto dobiti u odnosu na isto razdoblje lani, odnosno rast sa 10,43 milijuna kuna u prvih šest mjeseci prošle godine na 43,65 milijuna kuna u prvom polugodištu ove godine.

U konsolidiranom izvješću Ingra Grupe, uz društvo maticu, uključena su i društva (d.o.o.-i) Ingra-Gradnja, Ingra-Mar, Intel, Ingra Middle East, Pal-Vin i Ingra-Mont.

Uprava Ingre u komentaru konsolidiranog ističe da su rezultati poslovanja nešto bolji od planiranih te da su pozitivni utjecaj na poslovne rezultate uz osnovnu djelatnost imali i uspješni financijski projekti.

Ingra Grupa u prvom polugodištu bilježi snažan rast ukupnih prihoda koji su iznosili 345,15 milijuna kuna, dok su u istom prošlogodišnjem razdoblju bili 127,58 milijuna kuna.

Na rast ukupnih prihoda utjecao je rast prihoda od prodaje u zemlji, za čak 328,9 posto, na 236,68 milijuna kuna (u prvom polugodištu lani 55,18 milijuna kuna).

Istodobno su pak prihodi od prodaje u inozemstvu porasli za 10,6 posto, na 68,25 milijuna kuna.

Na trenutnu realizaciju Grupe, kaže se u komentaru Uprave, najviše utječe visok operativni angažman na domaćim investicijskim projektima u kojima je Grupa izvođač i ujedno investitor, prvenstveno u investicijskim projektima stambeno - poslovne gradnje namijenjene tržištu, cestogradnji, energetici i konzultantskim uslugama.

Rashodi grupe u prvom polugodištu iznosili su 292,52 milijuna kuna i znatno su povećani u odnosu na 114,69 milijuna kuna iz prvog lanjskog polugodišta.

U komentaru izvješća napominje se da je Ingra prilagodila računovodstvene politike novim međunarodnim standardima financijskog izvještavanja, te da je temeljni kapital matičnog društva povećan na 80 milijuna kuna kao i da je u tijeku dokapitalizacija što će rezultirati dodatnim povećanjem kapitala.

Hina