Info servis

Šibenski Solaris u polugodištu s većim gubitkom nego lani

Najveća šibenska hotelska tvrtka Solaris prvo je ovogodišnje polugodište završila s gubitkom od 10 milijuna kuna, za razliku od istog prošlogodišnjeg razdoblja kada je gubitak iznosio 2,7 milijuna kuna, podaci su iz polugodišnjeg financijskog izvješća te tvrtke kojeg prenosi Zagrebačka burza.

Ukupni su prihodi Solarisa u prvih šest mjeseci ove godine iznosili 55 milijuna kuna, što je 21,4 posto više u odnosu na lanjskih šest mjeseci.

Porast prihoda pratio je i porast ukupnih rashoda, za 35 posto, na 65 milijuna kuna.

U strukturi ukupnih prihoda 97 posto ili 53,4 milijuna kuna odnosi se na poslovne prihode, koji su u odnosu na lanjskih šest mjeseci porasli 22 posto. Za 4,2 posto, na 1,36 milijuna kuna porasli su im i financijski prihodi.

Kod ukupnih rashoda gotovo 91 posto ili 59,7 milijuna kuna činili su operativni rashodi, koji su u odnosu na prošlu godini povećani gotovo 38 posto.

Pritom su najznačajnije porasli troškovi amortizacije, s lanjskih 12,9 milijuna kuna, na ovogodišnjih 27,1 milijun kuna.

Porast bilježe i kod troškova osoblja, za 16 posto, na 14,4 milijuna kuna, dok su materijalni troškovi od 11,2 milijuna kuna manji za 0,3 posto. Financijski rashodi od 4,9 milijuna kuna veći su za 7,3 posto.

U komentaru koji prati financijsko izvješće iz Solarisa pojašnjavaju samo poslovne rezultate drugog ovogodišnjeg tromjesečja koje je ta tvrtka završila s 3 posto većom neto dobiti nego u istom lanjskom razdoblju, odnosno s 8,38 milijuna kuna.

U sklopu Solarisa nalazi se pet hotela (Ivan, Andrija, Jakov, Jure i Niko, s ukupno 1.500 soba i apartmana), hotelsko naselje (sa 16 vila u kojima je 80-ak apartmana), Kamp Solaris s 500 kamp mjesta, te marina kapaciteta 320 morskih i 200 suhih vezova.

Po podacima iz Izvješća s Burze večinski dionički udjel u Solarisu od 66,5 posto drži zagrebačka Ugo-Grupa.



Hina