Info servis

Grupa Transadria: dobit 4,16 milijuna kuna

Riječka špediterska grupacija Transadria ostvarila je u prvom polugodištu ove godine dobit nakon oporezivanja od 4,16 milijuna kuna, dok je dobit iz istog razdoblja lani iznosila 1,97 milijuna kuna, stoji u konsolidiranom financijskom izvješću koje se, osim na riječku tvrtku odnosi i na ovisna društva Trans.Ri. iz Rijeke, Transglob iz Ljubljane te Transmar iz Kopra.

No u izvješću, objavljenom na Zagrebačkoj burzi, stoji kako se podaci za prvo polugodište prošle godine odnose samo na tvrtke Transadria i Trans.Ri, "o čemu valja voditi računa kada se uspoređuju" podaci s onima iz prve polovice ove godine.

Sama Transadria ostvarila je pak dobit nakon oporezivanja od 5,04 milijuna kuna, dok su ovisna društva ostvarila negativne rezultate - Trans.Ri. od 92 tisuće kuna, Transglob od 457 tisuća kuna, a Transmar od 366 tisuća kuna.

U izvješću se pritom navodi kako su gubici ovisnih društava u Sloveniji zadržani na prijašnjim razinama, a da rukovodstvo tih društava očekuje do konca poslovne godine pozitivan financijski rezultat.

Prihodi Grupe ostvareni u prvoj polovici ove godine iznosili su 58,3 milijuna kuna ili gotovo 40 posto više nego lani, kada u ukupnom iznosu nije bilo prihoda dviju tvrtki u Sloveniji.

Glavninu prihoda, stoji u izvješću, ostvarila je matična tvrtka, i to u iznosu od 45,8 milijuna kuna, a slijede Transglob s 9,8 milijuna kuna prihoda, Transmar s 2,6 milijuna kuna te Trans.Ri s prihodima od svega 85 tisuća kuna.

Rashodi Grupe iznosili su pak u prvoj polovici ove godine 53,9 milijuna kuna, ode čega 52,6 milijuna kuna čine poslovni rashodi. U strukturi poslovnih rashoda sama Transadria sudjeluje s 39,6 milijuna kuna.

U izvješću se, među ostalim, navodi da tvrtka Trans.Ri, u kojoj Transadria drži 70,78 posto vlasništva, ima 20 posto udjela u Policentru, nositelju izgradnje Tower-centra u Rijeci, prema kojem iskazuje dugoročno potraživanje u iznosu od 21,6 milijuna kuna temeljem prodane licence i zajma.

Temeljni udio Trans.Ri u Policentru sada iznosi 38,2 milijuna kuna, pa isti su iznos, plus potraživanja po osnovi zajma u iznosu od 12,3 milijuna kuna, dakle ukupno 50,5 milijuna kuna, dani su kao jamstvo bankama za povrat kredita, odobrenog Policentru u iznosu od 27 milijuna eura.

To dugoročno potraživanje trebalo bi se namiriti u kombinaciji novčanih nadoknada i dobivanjem u vlasništvo određenog dijela poslovnih prostora u poslovno-stambenom tornju čija je izgradnja u tijeku, i to po otplati navedenog kredita od strane Policentra.



Hina