Info servis

Shell prodao dvije rafinerije za 875 milijuna dolara

Nizozemska naftna kompanija Shell u četvrtak je priopćila da je postigla sporazum o prodaji dvije svoje rafinerije u Francuskoj švicarskom Petroplus Holdings AG-u za 875 milijuna dolara, u što je uključeno oko 400 milijuna dolara obrtnog kapitala.

Uvjeti prodaje rafinerija Petit Couronne i Reichstett Vendenheim, ukupnih proizvodnih kapaciteta 220.000 barela dnevno, još će se naknadno utvrditi tijekom 2008., kada će sporazum i biti zaključen, priopćeno je iz Shell-a.

Shellova francuska rafinerija Berre-l'Etang nije obuhvaćena sporazumom. "Shell vjeruje da je taj sporazum dugoročno u najboljem interesu njegovih dioničara, zaposlenika i korisnika", kazao je Rob Souts, Shellov izvršni direktor za naftne proizvode i kemikalije.

Prema njegovim riječima, prodaja dviju rafinerija u Francuskoj dio je Shellove nove poslovne strategije usmjerene na smanjivanje aktivnosti u manje profitabilnim zemljama kako bi se usredotočio na povećanje ulaganja u istočnoj Aziji, gdje prepoznaje znatno profitabilnije mogućnosti za rast.



Hina