Info servis

Ulaskom u EU profitirat će turizam, poslovne usluge i drvna industrija

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju (EU) pogodovat će najviše tvrtkama koje se bave turizmom i poslovnim uslugama te drvnoj industriji, dok će najviše problema imati maloprodaja te proizvodna industrija.

Kazao je to izvršni direktor konzultantske tvrtke Roland Berger za Hrvatsku i jugoistočnu Europu Vladimir Preveden predstavljajući danas u Hrvatskoj obrtničkoj komori rezultate studije "Kako malo poduzetništvo u Hrvatskoj može profitirati od pristupanja EU".

Preveden je istaknuo kako je Hrvatska u slabom početnom položaju unutar 27 zemalja članica EU, jer je 20. po veličini, 21. po ekonomskoj moći, a čak 23. po bruto domaćem proizvodu po stanovniku. Također ima malen udio izvoza u usporedbi s veličinom gospodarstva.

No, naglasio je kako male zemlje mogu značajno profitirati unutar i od EU, a kao najvažnije elemente u pripremi za pridruživanje EU naveo je povećanje brzine poslovanja tvrtki i operativne sposobnosti. U skladu s tim, kazao je, nužno je razvijati svladavanje složenih situacija, korporacijski menadžment, učiti engleski jezik i internacionalizirati se.

Studija je pokazala da niz prilika čeka male hrvatske tvrtke ulaskom u EU, a to su rast domaćeg tržišta i lakši pristup stranom tržištu, uklanjanje kapitalnih barijera, slobodno kretanje/zapošljavanje ljudskog kapitala, ukidanje carina, novi subvencijski programi, nabava novih tehnologija itd.

Opasnosti s kojima se pak tvrtke mogu susresti su povećanje troškova zbog usklađivanja tehničkih standarda, zahtjevi za ulaganje u sigurne radne uvjete te povećana konkurencija.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Mato Topić kazao je kako se velika pažnja posvećuje upravo informiranju članova o EU, kako bi bili što spremniji za borbu s konkurencijom. Važnim je istaknuo usvajanje novih tehnologija i modernizaciju proizvodnih procesa, jer bez toga teško da će domaći obrtnici moći biti konkurentni.

Savjetnik HOK-a za EU Natko Vlahović predstavio je aktualne EU projekte HOK-a za razdoblje od 2007. do 2009. godine. Jedan od njih je Eurocraft II - PRO SME menadžment kojem je cilj analizirati potrebe obrtništva i pomoći profesionalizirati njihovo djelovanje kako bi unaprijedili kapacitete za izvoz i internacionalizaciju. Projekt je vrijedan oko milijun kuna.

Tu su još projekt PHARE Business Support Program III koji za cilj ima ojačati institucionalni kapacitet komora, zatim projekt internacionalizacije prekograničnog poduzetništva itd.



Hina